Kilka dni temu kupiłaś banany, a dziś ich skórka jest już brązowa? Ciemne plamki na skórce i rozmiękły miąższ sprawiają, że nie masz ochoty ich jeść. Z drugiej strony nie chcesz też marnować jedzenia. I właśnie wtedy pojawia się pytanie: zjeść czy wyrzucić? Zamiast je wyrzucać, spróbuj je wykorzystać. Jest kilka pomysłów na to, co zrobić z przejrzałych bananów.
Dojrzałe banany są słodsze, łatwiej się rozgniatają i idealnie nadają się do domowych wypieków oraz deserów. One wciąż są bogate w wartości odżywcze. Zawierają potas, który wspiera pracę mięśni i serca oraz witaminy z grupy B, tak ważne dla naszego układu nerwowego. Pod dostatkiem mają też witamin A, E, C, które są świetnymi przeciwutleniaczami. Mocno dojrzałe banany to świetna baza do zdrowych deserów. Ich naturalna słodycz sprawia, że w wielu przepisach nie potrzebujesz dodatkowego cukru. W wegańskich wypiekach banany zastępują jajka, ponieważ spajają suche składniki i dodają wilgotności. Połowa banana zastępuje jedno jajko. Co jeszcze możesz z nich przygotować?
Chlebek bananowy – przepis, który pokochasz
Jeśli masz w domu przejrzałe banany, zacznij od chlebka bananowego. To bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Weź 3 duże banany i 1,5 szklanki mąki pszennej. Do tego 70 g masła lub oleju, 1/3 szklanki cukru, dwa małe jajka lub jedno duże, łyżeczkę sody i szczyptę soli. Banany rozgnieć widelcem. Dodaj do nich roztopione masło lub olej. Jajko roztrzep z cukrem (możesz zmiksować) i zmieszaj z bananami. Na koniec dodaj sodę, sól i mąkę. Wymieszaj składniki. Ciasto piecz w formie keksówce przez 50 – 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj chlebka od razu z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki na 10 minut. Chlebek bananowy to świetny deser lub słodka przekąska do kawy.
Zrób pyszne lody bananowe
Innym pomysłem na przejrzałe owoce są domowe lody bananowe. Ich wykonanie jest banalnie proste i poradzą sobie z tym nawet dzieci. Pokrój banany na kawałki, zamroź je, a potem zblenduj z odrobiną mleka, jogurtu, śmietanki lub serka mascarpone. W kilka minut otrzymasz kremowy deser bez dodatku cukru, sztucznych składników czy konserwantów, a do tego o wiele tańszy niż gotowe lody kupowane w sklepie. Możesz wzbogacić ich smak, dodając masło orzechowe, kakao, cynamon albo ulubione owoce, np. borówki czy truskawki. W ten sposób za każdym razem można wykonać inną ich wersję.
Placuszki i naleśniki z bananów
Świetnym pomysłem są też bananowe naleśniki lub placuszki. Uwielbiają je dzieci, ale zapewniamy, że przypadną do gustu także dorosłym.Wystarczy zmiksować banany z jajkiem i z odrobiną mąki pszennej lub płatków owsianych. Potem wystarczy zmiksować powstałe ciasto z połową szklanki mleka i szczyptą proszku do pieczenia. Można dodać szczyptę cynamonu dla lepszego smaku. Smażyć na średnim ogniu, aż się zarumienią. Te placki są delikatne i pasują do owoców, syropu klonowego, serka albo naturalnego jogurtu. To dobry pomysł na szybkie i pyszne śniadanie, które szybko zniknie z talerzy.
Wykorzystaj banany, nawet jeśli ich najlepszy czas minął. W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia, ani wydanych na nie pieniędzy. Dojrzałe banany świetnie sprawdzają się jako baza do zdrowych deserów, słodkich śniadań i przekąsek bez cukru. Są tanie, łatwo dostępne i pełne smaku. Zmieniaj przepisy, eksperymentuj ze składnikami i przekonaj się, jak wiele możesz wyczarować z tych owoców, zamiast je wyrzucać.