Tak szybko obierzesz czosnek. Użyj tych domowych gadżetów

Avatar photo
18 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Małe ząbki czosnku to aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek do naszych potraw. Jest zalecany w wielu popularnych dolegliwościach jako naturalny środek leczniczy. Kto choć raz go obierał, ten wie, jak żmudna jest to czynność. Nietrudno wtedy o uszkodzenie ząbka, więc warto sprawdzić, jak to zrobić sprawnie i bez niepotrzebnej straty czasu.

Kuchenne triki są najlepsze, gdy chcemy uzyskać dobre rezultaty szybko i bez wysiłku. Pomysłowość w tym zakresie nie zna granic, a używane do tego przedmioty są czasem dość zaskakujące. Najlepsze jest to, że te akcesoria znajdują się zwykle w każdej kuchni, a ich ukrytych funkcji do tej pory nie znaliśmy. Warto je poznać  i stosować jak najczęściej, aby usprawnić sobie kuchenne prace.

CZOSNEK

Weź to i obierz ząbek czosnku

Obierając czosnek, zwykle musimy późnej pozbyć się jego charakterystycznego zapachu z dłoni. Im szybciej to zrobimy, tym mniejszy będzie później problem z dodatkowym myciem rąk. Jeśli chcemy szybko pozbyć się zewnętrznych łupin, warto sięgnąć po zwykły tłuczek do mięsa. Jak się okazuje, przydaje się on nie tylko do rozbijania schabu i karkówki. Bardzo sprawnie oddziela łupiny od ząbków i pozwala na łatwe obranie czosnku w kilka chwil. Jeśli nie mamy klasycznego tłuczka, to można wykorzystać nóż kuchenny. Należy przycisnąć ząbek do deski lub blatu płaską powierzchnią ostrza, aby łupina pod wpływem nacisku oddzieliła się od wnętrza czosnku. Obie metody obierania czosnku są czysto mechaniczne i doskonale zastępują czasochłonne obieranie go palcami.

Jak nie uszkodzić ząbków przy obieraniu?

Trik z tłuczkiem i nożem wymaga użycia siły, więc ząbki po takim obieraniu mogą ulec lekkiemu zgnieceniu lub nawet pęknięciu. Jeśli chcemy to zrobić o wiele delikatniej, to pomocna będzie kuchenka mikrofalowa. Oddzielone od główki ząbki czosnku trzeba umieścić w małym słoiczku i podgrzać przez kilkanaście sekund. Po ostygnięciu wystarczy lekko zdjąć łupinę z ząbków i gotowe. Jeśli nie mamy mikrofalówki w domu, to podobnie zadziała energiczne potrząsanie zamkniętym słoikiem, w którym umieścimy ząbki. Ta czynność spowoduje, że łupiny oddzielą się od ząbków i nie będą już tak ściśle do nich przylegać. Najprostszą metodą jest namoczenie ząbków w zimnej wodzie przez 10 minut. Po m casie należy je wyjąć, osuszyć i oddzielić łupiny od ząbków.

Obieranie czosnku nie musi być pracochłonne. Warto skorzystać z jednego z podanych tu trików, aby ułatwić sobie pracę w kuchni. Ograniczy to czas spędzany na przygotowywaniu posiłków, a zarazem pozwoli na usprawnienie dodatkowych czynności, które zwykle zabierają nam najwięcej czasu. Od dziś obieranie czosnku nie będzie już kojarzyło się ze żmudnym odrywaniem kolejnych części łupinki, a zacznie przebiegać o wiele sprawniej.