Tak przedłużysz świeżość rzodkiewek. Przechowuj je tylko w ten sposób

dodał: Ewelina Szadkowska
Wyjątkowy, lekko pikantny smak rzodkiewek świetnie urozmaica nasze kanapki i sałatki. To zdrowa przekąska uwielbiana zwłaszcza przez dzieci. Jej minusem jest to, że szybko więdnie i traci swoją jędrność. Istnieją jednak triki, dzięki którym można przedłużyć żywotność zakupionych rzodkiewek i to bez wysiłku.
Zwykle przynosimy rzodkiewki do domu i umieszczamy je w lodówce na najniższej półce lub w szufladzie przeznaczonej na świeże warzywa i owoce. To jednak za mało, aby cieszyć się ich świeżością dłużej niż 2 dni. To powoduje, że musimy częściej je kupować, a jeśli nie zdążymy ich zjeść, to trafiają do kosza na odpady bio. Warto więc poznać sposoby, dzięki którym ograniczymy marnowanie żywności i będziemy mogli kupić rzodkiewki na tygodniowy zapas.
Jak przechowywać rzodkiewki?
Nasze babcie nie miały do dyspozycji tak nowoczesnych lodówek, jakie są obecnie w sprzedaży. Nierzadko warzywa przechowywano w ciemnych i wilgotnych piwnicach, gdzie miały naturalne warunki, pozwalające na ich przetrwanie nawet przez kilka miesięcy po zakończeniu uprawy. Minione pokolenia wypracowały szereg sposobów, dzięki którym warzywa nie psuły się zbyt szybko. Ich podstawą było oczyszczenie warzyw z ziemi i innych niepotrzebnych części. Unikano mycia i moczenia warzyw przeznaczonych na zapasy. Obecnie w sprzedaży są głównie umyte już warzywa, więc nie można się dziwić, że psują się szybciej, niż się spodziewamy. Kupując rzodkiewki, zwróćmy więc uwagę na to, czy mają na sobie ślady gleby, w której rosły. Te, które nie były umyte, a jedynie zostały wstępnie oczyszczone, będą trwalsze, gdy już trafią do nas.
Tego nigdy nie rób po zakupie rzodkiewek
Dbając o czystość w kuchni chcemy, aby do naszej lodówki trafiły już czyste warzywa. Tymczasem mycie znacznie skraca ich trwałość podczas kilkudniowego przechowywania. Resztki wody mogą pozostać w zakamarkach produktów i przyczynią się do szybszego rozwoju pleśni i bakterii gnilnych. Jeśli nasze rzodkiewki nie były umyte, to można je osłonić np. papierową torebką, aby nie zabrudzić szuflady w lodówce. Nie obrywajmy liści z rzodkiewki, gdyż to właśnie z nich będzie ona czerpać potrzebną wilgoć i nie zwiędnie zbyt szybko. Liście te są również jadalne, pod warunkiem, że nie były traktowane opryskami i nawozami chemicznymi. Warto je zmiksować i dodać do odżywczego i pełnego witamin zielonego smoothie z warzyw i owoców.
Przechowywanie rzodkiewek jest zawsze wyzwaniem. Niektóre szybko więdną, a inne zachowują świeżość nawet przez kilka dni. Jeśli dodatkowo skropimy je wodą, to na pewno przedłużymy ich żywotność i nie wyrzucimy ani jednej. Jeśli wiemy, że zostaną zjedzone w ciągu 1-2 dni, to można dodatkowo zawinąć je w wilgotną ściereczkę lub papierowy ręcznik. Jednak ciągły kontakt z wodą powoduje, że po 3 dniach mogą już zacząć pleśnieć, jeśli o nich zapomnimy.