Jak szybko obrać porzeczki z łodyg? Ten trik ze sztućcami Cię zaskoczy

dodał: Ewelina Szadkowska
Nadchodzi sezon na czerwone i czarne porzeczki. Te pyszne owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Zanim jednak trafią na nasze stoły, należy je oczyścić z łodyżek i liści. Jak to zrobić szybko i bez zbędnego bałaganu?
Każdy, kto choć raz samodzielnie zrywał porzeczki, przekonał się, jak ciężka to jest praca. Kolejnym jej etapem jest żmudne obieranie porzeczek. Polega ono na oddzielaniu kolejnych małych owoców od długiej łodygi, do której są przytwierdzone krótkimi ogonkami. Często te małe ogonki pozostają przy nich i cała operacja jeszcze się wydłuża. Warto więc poznać sprytny sposób na przyspieszenie tej czynności, aby cieszyć się pysznym smakiem porzeczek bez przeszkód.
Weź ten przedmiot z kuchennej szuflady
Obieranie porzeczek można sobie ułatwić w dziecinnie prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po rzecz codziennego użytku, której zwykle używamy podczas posiłków. To właśnie widelec spowoduje, że szybko i bez zbędnego wysiłku obierzemy wszystkie porzeczki. W tym celu należy przeciągnąć łodygę z porzeczkami przez ząbki widelca. Owoce opadną do podstawionego pod nie naczynia i nie trzeba będzie obierać ich jednego po drugim. Porzeczki obierane w ten sposób nie ulegną też uszkodzeniu, dzięki czemu będą dobrze prezentować się na naszym talerzu. W ten sam sposób przygotujemy też ich większą ilość do przetworów. Trik z widelcem pozwala oszczędzić wiele czasu i szybko uporać się z tą uciążliwą dla wielu osób czynnością.
Porzeczki to prawdziwa skarbnica witamin
Niezależnie od tego, które porzeczki wybierzemy do konsumpcji, możemy być pewni, że będą doskonałym uzupełnieniem zdrowej i zróżnicowanej diety. Ich czarna odmiana jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C i pod tym względem przewyższa nawet znane z tego cytrusy. Czerwone i białe porzeczki częściej jemy w postaci surowej, choć nie wszystkim odpowiada ich wyraźnie kwaśny smak. Są pełne antyoksydantów i polifenoli, które wspomagają odnowę komórkową i przeciwdziałaniu zbyt szybkiemu starzeniu się organizmu. Ich proces dojrzewania w letnim słońcu powoduje, że są pełne smaku i w każdej formie smakują wyśmienicie. Warto z nich korzystać, aby zastąpić niezdrowy cukier w naszym menu. Są zdrowym dodatkiem do ciast i deserów, a soki i kompoty z ich dodatkiem są orzeźwiającym napojem, który gasi pragnienie w najbardziej upalne dni.
Korzystając z sezonowych owoców, warto jak najczęściej sięgać po porzeczki. Ich walory smakowe i zdrowotne są nie do przecenienia. Najlepsze są te z własnego ogródka lub działki, co gwarantuje brak pestycydów. Jeśli nie mamy możliwości ich samodzielnej uprawy, to warto wybierać owoce z ekologicznych upraw, które nie są tak okazałe jak te z masowej produkcji, ale zawierają o wiele więcej witamin i minerałów i mają głęboki, niepowtarzalny smak.