Szukasz pomysłu na oryginalny i pyszny deser? Pudding z tapioki to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Możesz przygotować go samodzielnie, szybko i bez wymyślnych, drogich składników. Potrzebujesz zaledwie kilku produktów oraz odrobiny czasu. Deser z tapioki jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy i lekkostrawny.
Tapioka to produkt skrobiowy pozyskiwany z bulwy manioku. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej i jest ceniona w kuchniach całego świata. Tapioka sprzedawana jest najczęściej w formie drobnych, przezroczystych kuleczek lub mąki. Po ugotowaniu staje się miękka i lekko żelowa. Tapioka posiada neutralny smak, dlatego doskonale sprawdza się jako składnik zarówno deserów, jak i wytrawnych potraw. Nie jest droga, bo aktualnie jej kilogram kosztuje zaledwie kilkanaście złotych. Delikatna konsystencja oraz subtelny smak tapioki sprawiają, że pasuje do wielu owocowych dodatków. Możesz sięgnąć po mango, truskawki, maliny albo kiwi. To doskonały pomysł na podwieczorek, deser po obiedzie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Oto właściwości odżywcze tapioki
Tapioka zawiera dużą ilość węglowodanów, które dostarczają organizmowi potrzebnej energii. Jest także źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Produkt jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu, więc może być stosowany w diecie bezglutenowej. Tapioka jest łagodna dla układu trawiennego. Polecana jest osobom z problemami jelitowymi, cierpiącym na zgagi, wzdęcia, wrzody żołądka. Jest również bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, nasycone, witaminy i minerały. To dobre źródło witaminy A i B6 oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu i sodu, a więc jest doskonałym uzupełnieniem prawidłowo zbilansowanej diety.
Co można zrobić z tapioki?
Tapioka to składnik przede wszystkim potraw mącznych. Z powodzeniem zastąpi kaszę lub makaron. Używając tapioki w formie mączki zagęszcza się sosy lub zupy. Robi się z niej różnego rodzaju placki, ciasta, ciastka, racuchy, naleśniki, suflety. W postaci granulek najlepiej sprawdza się przy przygotowaniu deserów. Perełki ugotowane w wodzie, mleku lub mleczku kokosowym nabierają żelowej konsystencji. Robi się z nich galaretki, budynie, kisiele, a także napój, który stał się u nas hitem ostatnich lat – popularną bubble tea. Jednym z najbardziej znanych deserów, serwowanym w wielu restauracjach, jest pudding. Sprawdź, jak możesz zrobić go samodzielnie.
Jak przygotować pudding z tapioki?
Deser z tapioki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także zdrowy wybór. Można go przygotować z wykorzystaniem roślinnego lub tradycyjnego mleka, dzięki czemu świetnie sprawdza się również w dietach wegańskich. Deser z tapioki możesz z łatwością zrobić w domu. Przygotuj ¼ szklanki perełek z tapioki, 500 ml mleka, coś do posłodzenia i dowolne owoce. Wystarczy zagotować mleko – kokosowe, roślinne lub krowie – i wsypać do niego suche kulki tapioki. Gotujemy je na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kulki powinny stać się miękkie i przezroczyste. Następnie dodajemy cukier, ksylitol lub inne słodziwo. Mieszamy dokładnie. Dla uzyskania wyjątkowego aromatu możemy wsypać szczyptę kardamonu lub cynamonu. Potem dodajemy owoce. Najlepiej sprawdzi się dojrzałe mango, gruszka, owoce jagodowe, ale równie dobrze możemy sięgnąć po gotowy mus malinowy lub truskawkowy. W tym deserze sprawdzi się niemal każdy owoc. Te, które są świeże, najlepiej zblendować lub pokroić w drobną kostkę.
Gotowy pudding przelewamy do szklanek lub miseczek. Możemy zmieszać go z owocami lub ułożyć warstwowo. Na wierzchu układamy świeże owoce, by deser prezentował się jeszcze apetyczniej. Na koniec wstawiamy go do lodówki i chłodzimy przez minimum dwie godziny. Po schłodzeniu pudding z tapioki uzyskuje idealną konsystencję. Jest aksamitny i delikatny. Taki deser zrobisz w domu za kilka złotych, a efekt dorówna najlepszym restauracjom. Spróbuj czegoś nowego i stwórz swoje własne połączenia z ulubionymi sosami, musami i owocami.















