Tak najlepiej zamrozisz owoce. Nie będą posklejane

Avatar photo
19 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Słodkie i soczyste owoce to prawdziwy symbol wakacji. Chcemy zachować ich namiastkę na kolejne, jesienne i zimowe miesiące. W tym celu mrozimy ich nadwyżki, jednak często po wyjęciu ich z torebki widzimy niezbyt apetyczne, posklejane grudki. Wystarczy jednak zastosować sprawdzony sposób ich przygotowania, aby nie zmagać się z tym problemem.

Utrwalanie owoców za pomocą zamrażania pozwala zachować ich smak oraz cenne wartości odżywcze. Dzięki niemu nie musimy ich zamykać w słoikach i zawsze mamy pod ręką odpowiednią porcję do bieżącego wykorzystania. Do ich przechowywania w zamrażarce sprawdzą się plastikowe lub szklane pojemniki ze szczelną pokrywką, a także foliowe torebki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Warto jednak nie popełniać popularnych błędów, które pogorszą jakość naszych zapasów.

Tak przygotuj owoce do zamrożenia

Wybierając owoce do mrożenia, należy odrzucić wszystkie te, które są uszkodzone lub zaczynają się psuć. Warto pozbawić je pestek, ogonków i szypułek, aby zachować tylko to, co najlepsze. Powinny być dokładnie umyte i osuszone, aby woda niepotrzebnie nie zwiększyła ich objętości po zamrożeniu. Większe owoce można pokroić, gdyż jeśli będą w całości, to mogą popękać. W owocach jest zawarta duża ilość wody, która pod wpływem niskiej temperatury podwaja swoją ilość. Po odpowiednim przygotowaniu można mrozić nie tylko jabłka i gruszki, ale też np. morele, brzoskwinie, winogrona, jagody czy maliny. Odradzamy mrożenie cytrusów, gdyż zawierają tak wiele wody, że po rozmrożeniu będą miały niezbyt apetyczny wygląd.

Ten trik sprawi, że owoce nie skleją się

Im wilgotniejsze będą nasze owoce, tym łatwiej będą przywierać do siebie podczas procesu zamrażania. Warto więc odczekać, aż naprawdę będą suche i wtedy należy rozłożyć je w zamrażarce w taki sposób, aby każdy owoc leżał osobno i nie stykał się z sąsiednimi. Dzięki temu gdy już zostaną zamrożone, nie będzie na ich powierzchni żadnej wilgoci, która mogłaby spowodować sklejenie się owoców w bryłę. Oto cały sekret właściwego mrożenia owoców, który znacznie ułatwi ich późniejsze przygotowanie do spożycia. Wymaga on jednak poświęcenia odpowiedniej ilości czasu, aby odczekać z przełożeniem owoców do docelowego opakowania, w którym zostaną przechowane przez cały czas mrożenia.

Znajomość sprawdzonych trików znacznie ułatwia naszą pracę w kuchni. Mrożąc owoce, rzadko myślimy o tym, w jakiej formie będą po wyjęciu ich z zamrażalnika po kilku miesiącach. Jeśli zależy nam jednak na ich walorach wizualnych, to warto wykazać się cierpliwością i przygotować choć część z nich w podany wyżej sposób. Dzięki temu w środku zimy będziemy mieć na talerzu owoce, które do złudzenia będą przypominały świeże, zerwane prosto z krzaka.



FORUM - bieżące dyskusje

Domy modułowe - opinie
Na pewno elewacja zniszczy się warunkami pogodowymi, a czy będzie dalej miała właściwości termoizolacyjne...
Egzotyczne zwierzęta w domach?
Ktoś podobno trzymał krokodyla w wannie, co trzeba mieć w głowie żeby...
Przewożenie dziecka w taksówce
Ogólnie fotelik daje dobre zabezpieczenie dziecku, więc nie warto tu ryzykować jego brakiem.
Modny manicure na imprezę
Ja wybieram zawsze klasyczny, beżowy.