Borówka amerykańska wzmacnia wątrobę – właściwości i różne przepisy z borówką
Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze.Owoce borówki amerykańskiej pomagają utrzymać organizm człowieka w dobrej kondycji fizycznej, pozwalają zachować odporność, energię i witalność oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia rozmaitych chorób.
Sałatka z borówką amerykańską i kurczakiem
Składniki:
– 2 szklanki świeżych borówek amerykańskich
– 2 kubki ugotowanej piersi kurczaka
– 3/4 szklanki posiekanego selera
– 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę słodkiej czerwonej papryki
– 1/2 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli
– 3/4 szklanki jogurtu cytrynowego
– 3 łyżki majonezu
– 1/2 łyżeczki soli
– liście sałaty
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać kurczaka, seler, czerwoną paprykę, zieloną cebulę i borówki. W małej misce wymieszać jogurt, majonez i sól. Dodać do mieszanki z kurczakiem, delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu podania. Podawać na sałacie. Udekorować borówkami.
Sałatka z rukolą, gruszką i borówką amerykańską
Składniki:
– 2 łyżki płatków migdałowych
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 250 g twarogu
– 1/2 łyżeczki suszonych ziół mieszanych
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– skórka i sok z 1/2 cytryny
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 120 g rukoli
– 125 g amerykańskich borówek
– 1/2 dojrzałej gruszki, pokrojonej
Przygotowanie:
Delikatnie opiec migdały na suchej patelni. Podgrzać czosnek na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wymieszać czosnek z serem i ziołami. Dodać resztę oliwy z oliwek wraz z czerwonym octem winnym, syropem klonowym, musztardą i skórką z cytryny oraz sokiem. Doprawić czarnym pieprzem i wymieszać. Wlać połowę sosu na rukolę, wymieszać i ułożyć na talerzu. Dodać ser, migdały, jagody i gruszkę, polać resztą sosu.
Sałatka z borówkami amerykańskimi, serem feta i pistacjami
Składniki:
Dressing:
– 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1/4 szklanki soku z granatów
– 1/4 szklanki miodu
– 1 i 1 /4 łyżeczki koszernej soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sałatka:
– 1 paczka mix sałat
– 1/2 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej cienkie plasterki
– 1 szklanka borówek amerykańskich
– ser feta, pokruszony
– pieczone i lekko solone pistacje łuskane
Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, sok z granatu i miód. Doprawić koszerną solą i czarnym pieprzem. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać lub zblendować. Wymieszać składniki sałatki, wlać dressing i wymieszać.
Lekka sałatka z borówkami amerykańskimi
Składniki:
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
– 1/2 łyżeczki koszernej soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 3 szklanki gotowanego kurczaka, pokrojonego
– 1 szklanka borówek amerykańskich
– 1/2 szklanki selera, posiekanego
– 1/4 filiżanki szczypiorku, posiekanego
– 8 liści sałaty
– 2 łyżki migdałów, pokrojonych i opiekanych
Przygotowanie:
W misce połączyć jogurt, bazylię, sól i pieprz. Dodać kurczaka, jagody, seler i szalotki i wymieszać. Liście sałaty ułożyć na półmisku, nałożyć sałatkę rozdzielając równomiernie między liście sałaty. Udekorować migdałami.
Sałatka z borówkami amerykańskimi, kiwi i serem szwajcarskim
Składniki:
Sałatka:
– mieszanka sałaty rzymskiej
– 2 szklanki świeżych borówek amerykańskich
– 1 szklanka kiwi, pokrojonych
– 1 szklanka mango, pokrojonego w kostkę
– 1 szklanka solonych orzechów nerkowca
– 1 szklanka sera szwajcarskiego
Sos:
– 1/3 szklanki białego octu
– 1/3 szklanki miodu (lub cukru)
– 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżeczki maku
– 1 łyżeczka mielonej gorczycy
– sos worcestershire
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 szklanka oleju z awokado lub oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Składniki sałatkowe wymieszać w dużej misce sałatkowej. Przechowywać w lodówce. Wymieszać składniki sosu w mikserze. Dodać do sałatki tuż przed podaniem.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami i borówkami amerykańskimi
Składniki:
– 1 szklanka zielonych sałat baby
– 1 pierś z kurczaka, grillowana i pokrojona
– 1/2 szklanki świeżych borówek amerykańskich
– 2 świeże truskawki w plasterkach
– 1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
– 3 łyżki kandyzowanych pekanów
– 4-5 pomidorów winogronowych pokrojonych na pół
– 2 łyżki sosu balsamicznego
– cebula czerwona pokrojona cienko
Przygotowanie:
Wrzucić do dużej miski warzywa, cebulę, pomidory, borówki, plasterki truskawek, pekan, sos i ocet balsamiczny. Wymieszać. Dodać grillowanego kurczaka i posypać serem pleśniowym po sałatce.
Sałatka z awokado, jabłek i borówek amerykańskich
Składniki:
– główka sałaty kędzierzawej lub jarmużu
– 1 łyżka świeżego soku z limonki
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 małe awokado, obrane, pokrojone
– 1 małe jabłko, pokrojone
– 3 łyżki prażonych niesolonych łuskanych nasion dyni
– 1/4 szklanki świeżych borówek amerykańskich
– 1/4 szklanki koziego sera feta
Dressing:
– 1/4 szklanki świeżych lub rozmrożonych borówek amerykańskich
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka obranego i zmielonego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka miodu
– 1/4 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć jarmuż, sok z limonki, 1 łyżeczkę oleju i 1-2 łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszać dokładnie. Przenieść na półmisek. Dodać awokado i jabłko, posypać pestkami dyni, świeżymi borówkami i serem. Składniki dressingu wymieszać w mikserze dodając 3 łyżki wody. Skropić sałatkę.
Sałatka z indykiem, brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi
Składniki:
– ½ szklanki lekkiego majonezu
– ½ szklanki zwykłego jogurtu
– ¼ szklanki pomarańczowej marmolady
– 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 3 średnie brzoskwinie, pokrojone w kliny
– 1 szklanka amerykańskich borówek
– 2 filiżanki pokrojonego wędzonego indyka
Przygotowanie:
W misce wymieszać majonez, jogurt, marmoladę, sok z cytryny i pieprz. Dodać plasterki brzoskwini, borówki amerykańskie i indyka, dobrze wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
Koktajl z borówek na wodzie kokosowej
Składniki:
– 2 szklanki wody kokosowej
– 2 szklanki borówek amerykańskich
– 1 mrożony banan
– 1/2 szklanki greckiego jogurtu
– 1 łyżka nasion lnu
Przygotowanie:
Mieszać wodę kokosową, borówki, banana, jogurt i nasiona lnu w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać schłodzone.
Lody z borówkami amerykańskimi
Składniki:
– 3 żółtka jaj
– 200 ml mleka
– 200 ml śmietanki 30%
– 70 g cukru
– 50 g cukru waniliowego
– 350 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Żółtka ubić z cukrami na puszystą masę, dolać do nich mleko i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. W osobnej misce ubić kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgnieść widelcem borówki. Nastepnie masę żółtkową, kremówkę i owoce wymieszać delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjąć misę z maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę i powoli wlać do niej masę lodową. Lody kręcić 6o minut, następnie mrozić w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.