„Ka-Woj” czyli kruchy placek z jabłkami

26 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odkrywam gotowe ciasta  (schłodzone) Henglein. Pieczenie stało się proste do tego stopnia, że to ciasto robiły wnuki.

Czas: 45 minut

Składniki:

1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )

2 łyżki bułki tartej

2 duże jabłka

3 łyżki cukru

1 szklanka cukru

kostka masła ( 10 dag )

2 szklanki mąki

Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę, posypać bułkę tartą. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.

Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.

Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut  – ciasto ma być rumiane z góry.

Wyjąć. Ostudzić. Kroić na porcje.

file1285515601



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...