Gulasz wieprzowy z kolorowymi kulkami
Wszelkie odmiany gulaszu mają u nas wzięcie.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 kg wieprzowiny od szynki (chudej)
2 łyżki smalcu
maggi
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 szklanka odsączonej kukurydzy konserwowej
1 szklanka odsączonego groszku konserwowego
2 łyżki mąki
przyprawa do gulaszu (ulubionej firmy)
4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie (często mieszając). Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe. Zalać 4 szklankami wody. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do połowy objętości. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem. Dodać do rondla. Wsypać groszek i kukurydzę. Doprawić gulasz do smaku.
Podawać z kopytkami lub innymi kluskami posypany pokrojoną natką pietruszki.