Cebulowa kartoflanka z „ośmiorniczką”

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki. Bardzo udane poszukiwanie moim zdaniem.

Czas: 1 godzina

Składniki:

4 średnie ziemniaki

2 marchewki średniej wielkości

2 duże cebule

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 kostka bulionu drobiowego Knorra

4 cienkie białe kiełbaski parzone

4 szklanki wody

1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %

sól

szczypta mielonego pieprzu

szczypta utartej gałki muszkatołowej

4 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku

Cebule pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem). Ziemniaki (obrane i umyte) pokroić w kostkę, a marchew w plasterki. Włożyć do garnka cebulę, ziemniaki i marchew. Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut.

Kiełbaski pokroić na 4 części każdą i ponacinać w „ośmiorniczki”. Wrzucić do garnka z zupą i ogrzewać aż się „rozwiną”. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku  solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

file1285442486