Placki z ciasta na kluski śląskie

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • Rzeczą prostą, smaczną i rzadko spotykaną jest osobne danie lub dodatek np. do gulaszu.

    Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta ulepić placki wielkości np. kotletów mielonych. Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć placuszki na rumiano. Można tez obtoczyć w jajku i bułce tartej i tak usmażyć jak kotlety. Są równie dobre tylko bardziej chrupiące.