Ziemniaczane bezy

24 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • ewentualnie inne przyprawy; u mnie papryka słodka i ostra, czosnek
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
    Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
    Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

    Bezy nie dość ze wyglądają przecudnie, to są pyszne, na zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie jak puree, ogólnie nie przepadam za ziemniakami rzadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.