Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

23 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 x 160 g fileta z pstrąga
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb Prymat
  • Sok z ½ cytryny
  • 320 g kurek
  • 8 łyżek płatków migdałowych
  • 100 g białych szparagów
  • 100 g zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka suszonego kopru Prymat
  • 80 g masła ziołowego
  • Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przyrządzanie:

Pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat, a  następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurki, pod koniec smażenia dodać masło ziołowe, a gdy się rozpuści dodać migdały, sok z cytryny i suszony koper. Całość smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Rybę wyjąć z lodówki, odsączyć z marynaty i usmażyć na patelni na złoty kolor. Pstrąga ułożyć na ugotowanych szparagach i polać obficie kurkami w  migdałach. Danie podawać z cząstką cytryny i ziemniakami z wody.