Nie znajdziecie na nich ani słodkiej bitej śmietany, ani czekolady ani dżemu czy sezonowych owoców, tym bardziej innych słodkich posypek. To dania z zupełnie innej bajki. Chrupiące, pyszne gofry, ale w wersji zdecydowanie wytrawnej. Takie śniadanie lub kolacja to inny wymiar patrzenia na gofry.
Ciasto na pikantne, wytrawne gofry można przygotować z różnymi przyprawami, a także z wykorzystaniem różnych warzyw. Struktura ciasta na gofry jest determinowana przez jajka. Zapewniają one również smak i głębię. Mleko zapewnia wilgoć i działa jako środek wiążący między jajkami a suchymi składnikami. Można podawać gofry z jajkiem sadzonym na wierzchu, łososiem, szynką, twarogiem i warzywami. Można zrobić fantastyczne danie – wystarczy poznać podstawowy przepis.
1. Gofry z cukinią
Składniki:
– 400 g cukinii (1 duża lub 2 średnie sztuki)
– 2 jajka
– 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 50 g mąki pszennej
– 30 g startego parmezanu
– 1/3 szklanki mleka
– 1/3 szklanki oleju
– 2 łyżki szczypiorku posiekanego
– 2 łyżki koperku posiekanego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cukinię wymieszać z jajkami, mąką, olejem i mlekiem. Dodać posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez 5-7 minut, do momentu, aż będą złote i dobrze wypieczone. Podawać z kwaśną śmietaną.
2. Gofry a’la pizza
Składniki:
Ciasto:
– 300 g mąki
– 2 szczypty soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– 60 g ricotty lub kremowego twarożku
– 60 g parmezanu, startego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
Sos:
– 150 g przecieru pomidorowego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– ziołowa przyprawa do pizzy
Dodatki:
– plastry szynki
– suszone pomidory z oliwy
– 150 g mozzarelli, startej
– zielone oliwki
– suszone oregano
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać mleko, ricottę, parmezan, oliwę z oliwek i trochę granulowanego czosnku. Dodać mokre składniki do suchych składników i energicznie wymieszać, aby uzyskać gładkie ciasto. Upiec gofry w gofrownicy na złoty kolor. Wymieszać przecier z pastą pomidorową i doprawić przyprawami. Pokroić szynkę i suszone pomidory w paski. Na gofry nałożyć sos pomidorowy, następnie posypać serem, rozłożyć szynkę, suszone pomidory i oliwki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku około 7 minut. Posypać oregano i zieleniną.
3. Gofry dyniowe z awokado
Składniki:
– 1 szklanka (200 g) puree z dyni
– 2 łyżki masła (migdałowego)
– 1,5 szklanki (360 ml) mleka
– 3 szklanki (330 g) mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatki:
– 4 łyżki sera ricotta
– 1 pokrojone awokado
– 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
– świeże liście bazylii
– mieszanka nasion
Przygotowanie:
Do blendera włożyć puree z dyni, masło i mleko. Miksować, aż uzyskamy kremową, płynną mieszankę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksować, aż nie będzie widać grudek. Odstawić ciasto na 10 minut, aby zgęstniało. Piec gofry przez 5-8 minut. Przełożyć gofry na talerze, dodać dodatki i podawać na ciepło.
4. Gofry z sosem pieczarkowym
Składniki:
– 3-4 ziemniaki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100-120 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– ½ curry w proszku
– olej roślinny
– koperek do serwowania
– sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
– 150 g pieczarek
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 150 ml śmietany
– listki z tymianku lub bazylii
Przygotowanie:
Zetrzeć ziemniaki i cebulę na tarce z grubymi oczkami, czosnek na małych oczkach. Dodać jajka, sól i pieprz, mąkę, proszek do pieczenia oraz curry. Wymieszać składniki na gładkie ciasto i odstawić na 10-15 minut. Upiec gofry. Pieczarki pokroić na plastry, posiekać czosnek i cebulę. Obsmażać pieczarki przez 5-7 minut, do odparowania. Dodać cebulę, czosnek i tymianek. Gotować przez kolejne 2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać śmietanę na patelnię, gotować do zagęszczenia, 3-4 minuty. Gofry podawać polane sosem i posiekanym koperkiem, tymiankiem lub bazylią.
5. Gofry z jajkami
Składniki:
– 1 szklanka twarogu
– 4 jajka
– 10 łyżek (85 g) mąki owsianej
– 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 4 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 80 g startej mozzarelli lub cheddara (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Włożyć wszystkie składniki oprócz sera do miski i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5–10 minut, aby masa lekko zgęstniała i aby mąka owsiana wchłonęła wilgoć. Rozgrzej żelazko do robienia gofrów z nieprzywierającą powłoką, aż będą gotowe do pieczenia. Wlać masę do gofrownicy, posypać serem i piec, aż gofry będą złocistobrązowe z obu stron. Wyjąć i posypać ulubionymi dodatkami. Proponuję jajka, szparagi i szynkę.