Meksykańska rozgrzewka. Zupa z kurczakiem i chrupiącą tortillą

Avatar photo
28 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Zupa z kurczakiem i tortillą to bogata i gęsta zupa, którą można traktować jako gulasz. Na pewno może być daniem obiadowym. Jest pełna smaku i przypraw oraz niezwykle ciekawa, wywodzi się bowiem z kuchni meksykańskiej. Dodatkowo można ją przygotować wcześniej i mieć gotowy obiad lub kolację na każdy dzień tygodnia.

Ta meksykańska zupa z kurczakiem i tortillą jest aromatyczna, sycąca i bardzo łatwa do zrobienia. Pogoda w końcu robi się cieplejsza i chociaż tęsknię za lżejszymi, letnimi smakami, nadal kocham ten przytulny, komfortowy smak, jaki zapewnia.

Zupa z kurczakiem i tortillą wygląda cudownie i smakuje cudownie. A dodatkowo jest zdrowa i łatwa, bowiem wszystko jest robione w jednym garnku. Ta zupa może być przygotowywana przez cały rok. Osobiście zawsze jestem zdumiona złożonością jej smaku, przy użyciu wielu, ale bardzo prostych składników. Z przepisu wychodzi dużo zupy, co oznacza, że możemy mieć obiad na kilka dni. Zupę można zamrozić lub przechowywać w lodówce.

Dodatki w zupie meksykańskiej

Zupa z kurczakiem i tortillą zawiera rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę, czarną fasolę i pyszny bulion. To jednak dopiero początek, bowiem ważne są także inne dodatki, w tym ser, śmietana, kolendra, limonki i pokrojone awokado. Zupa jest doprawiona chili w proszku, kminem, wędzoną papryką, oregano i dodatkiem ostrego jalapeño. Chrupiące, słone paski tortilli są idealnym sposobem na wykończenie zupy.

Pomimo, że zupa i przepis wyglądają bardzo bogato, jest to jeden z tych bardzo szybkich i łatwych przepisów na zupę, który każdy może przygotować. I sprawić, że posiłek pojawi się na stole dość szybko. To danie syci i zachwyca smakiem, którego nie da się opisać słowami. Po prostu trzeba spróbować.

Jak przygotować zupę z kurczakiem i tortillą?

Składniki:
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 cebula, grubo posiekana
– 3-4 ząbki czosnku, grubo posiekane
– 1 papryczka jalapeno, posiekana
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– ¼ łyżeczki suszonego oregano
– ¼ łyżeczki kminu
– ½ łyżeczki mielonej papryki chili i papryki wędzonej
– puszka pieczonych pomidorów
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– ¾ szklanki czarnej fasoli
– ¾ szklanki kukurydzy
– 1 szklanka gotowanego lub pieczonego kurczaka
Dodatki:
– starty żółty ser
– pokrojone na ćwiartki limonki
– pokrojone w kostkę awokado
– kolendra
– pokrojona w plasterki zielona cebula
– 2 małe tortille kukurydziane pokrojone w cienkie paski
– pokrojone w plasterki papryczki jalapeno

Przygotowanie:
Rozgrzać duży garnek, wlać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek i jalapeno i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta, a jalapeno zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, kminem i papryką wędzoną. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty, aż przyprawy się zrumienią. Dodać pieczone pomidory i bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Używając blendera ręcznego, zmiksować zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czarną fasolę, kukurydzę i rozdrobnionego kurczaka. Zagotować. Podzielić zupę na miski, posypać serem, awokado, kolendrą i chrupiącymi paskami tortilli. Dodać sok z limonki i plasterki jalapeno. Podawać natychmiast.
Aby przygotować paski tortilli: Na małej patelni rozgrzać olej, wrzucić paski tortilli i smażyć przez około 30-45 sekund, przewracając je raz, aby obie strony były chrupiące. Wyjąć za pomocą szczypiec i przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wyschły.