Przypaliłaś patelnię? Ten domowy trik sprawi, że będzie lśniła czystością

Avatar photo
24 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Smażenie potraw na patelni to sposób na smaczny posiłek bez zbędnego czekania. Jajecznica na szybkie śniadanie, czy ryba w panierce na obiad to najlepsze kulinarne pomysły, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, by umieszczone na niej produkty spaliły się na węgiel. Sama patelnia też zyskuje wtedy trudną do usunięcia warstwę, która sprawia, że naczynie przestaje nadawać się do dalszego użytku.

Tradycyjne metody czyszczenia przypalonych garnków i patelni polegały głównie na mechanicznym szorowaniu ich przy użyciu produktów ścierających zwęglone resztki potraw. Nasze babcie uzywały do tego m.in. popiołu z pieca opalanego drewnem. Dzisiejsze preparaty chemiczne działają zdecydowanie inaczej, jednak nie zawsze sprawdzają się. Nie mając ich pod ręką, warto wypróbować skuteczniejszą i tańszą metodę na przypalenia.

patelnia

Posyp patelnię tym proszkiem

Przypalenia mogą zajmować cały spód patelni lub tylko jego część. Zależnie od zakredsu zniszczeń warto przemyśleć namoczenie naczynia w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Pd wpływem dość wysokiej temperatury przypalona warstwa zmięknie i w ten sposób usuniemy jej większą część. Najbardziej uporczywe pozostałości trzeba potraktować produktem, któy każdy ma w kuchennej szafce. To soda oczyszczona, którą zwykle stosujemy do pieczenia słodkich wypieków czy przygotowania ciasta naleśnikowego. Tym razem jednak interesuje nas jej czyszcząca moc. Skład chemiczny sody powoduje, że jest ona doskonałym antidotum na usuwanie wszelkich zabrudzeń i to nie tylko w kuchni.

Jak stosować sodę w usuwaniu przypaleń?

Najprostszym sposobem na ten częsty problem jest posypanie przypalonych miejsc dość grubą warstwą sody. Następnie należy wlać na patelnię 25-35 ml bardzo gorącej wody. Woda powinna wejść w dość silną reakcję z sodą, a jej poziom powinien wystarczyć na pokrycie całego dna patelni. Jeśli naczynie jest wyjątkowo duże, należy odpowiednio zwiększyć dawkę sody oraz wrzątku. Używajmy do tego wyłącznie świeżej sody z aktualnym terminem przydatności. Produkt, który był długo otwarty, nie będzie miał takiej mocy czyszczącej, na jakiej nam zależy. Po kilku minutach działania mieszanki sody z wodą można już usuwać zabrudzenia miękką gąbką lub ściereczką. Jeśli przypalona potrawa zawiera dużo tłuszczu, to można podkręcić siłę sody, dodając do niej trochę octu lub spirytusu salicylowego. Oba te płyny mają skuteczne działanie odtłuszczające.

Czyszcząc przypaloną patelnię, warto skupić się na delikatnym oddzieleniu zwęglonych resztek od powierzchni naczynia bez ryzyka jej uszkodzenia. Nie warto przyspieszać tego procesu, gdyż możemy porysować wnętrze patelni i tym samym będzie nadawała się już tylko do wyrzucenia. Stosowanie triku z użyciem sody pozwoli nam osiągnąć doskonały efekt bez wysiłku. Unikniemy też wydatków na nową patelnię czy drogie środki czyszczące.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.