Przypaliłaś patelnię? Ten domowy trik sprawi, że będzie lśniła czystością


dodał: Ewelina Szadkowska
Smażenie potraw na patelni to sposób na smaczny posiłek bez zbędnego czekania. Jajecznica na szybkie śniadanie, czy ryba w panierce na obiad to najlepsze kulinarne pomysły, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, by umieszczone na niej produkty spaliły się na węgiel. Sama patelnia też zyskuje wtedy trudną do usunięcia warstwę, która sprawia, że naczynie przestaje nadawać się do dalszego użytku.
Tradycyjne metody czyszczenia przypalonych garnków i patelni polegały głównie na mechanicznym szorowaniu ich przy użyciu produktów ścierających zwęglone resztki potraw. Nasze babcie uzywały do tego m.in. popiołu z pieca opalanego drewnem. Dzisiejsze preparaty chemiczne działają zdecydowanie inaczej, jednak nie zawsze sprawdzają się. Nie mając ich pod ręką, warto wypróbować skuteczniejszą i tańszą metodę na przypalenia.
Posyp patelnię tym proszkiem
Przypalenia mogą zajmować cały spód patelni lub tylko jego część. Zależnie od zakredsu zniszczeń warto przemyśleć namoczenie naczynia w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Pd wpływem dość wysokiej temperatury przypalona warstwa zmięknie i w ten sposób usuniemy jej większą część. Najbardziej uporczywe pozostałości trzeba potraktować produktem, któy każdy ma w kuchennej szafce. To soda oczyszczona, którą zwykle stosujemy do pieczenia słodkich wypieków czy przygotowania ciasta naleśnikowego. Tym razem jednak interesuje nas jej czyszcząca moc. Skład chemiczny sody powoduje, że jest ona doskonałym antidotum na usuwanie wszelkich zabrudzeń i to nie tylko w kuchni.
Jak stosować sodę w usuwaniu przypaleń?
Najprostszym sposobem na ten częsty problem jest posypanie przypalonych miejsc dość grubą warstwą sody. Następnie należy wlać na patelnię 25-35 ml bardzo gorącej wody. Woda powinna wejść w dość silną reakcję z sodą, a jej poziom powinien wystarczyć na pokrycie całego dna patelni. Jeśli naczynie jest wyjątkowo duże, należy odpowiednio zwiększyć dawkę sody oraz wrzątku. Używajmy do tego wyłącznie świeżej sody z aktualnym terminem przydatności. Produkt, który był długo otwarty, nie będzie miał takiej mocy czyszczącej, na jakiej nam zależy. Po kilku minutach działania mieszanki sody z wodą można już usuwać zabrudzenia miękką gąbką lub ściereczką. Jeśli przypalona potrawa zawiera dużo tłuszczu, to można podkręcić siłę sody, dodając do niej trochę octu lub spirytusu salicylowego. Oba te płyny mają skuteczne działanie odtłuszczające.
Czyszcząc przypaloną patelnię, warto skupić się na delikatnym oddzieleniu zwęglonych resztek od powierzchni naczynia bez ryzyka jej uszkodzenia. Nie warto przyspieszać tego procesu, gdyż możemy porysować wnętrze patelni i tym samym będzie nadawała się już tylko do wyrzucenia. Stosowanie triku z użyciem sody pozwoli nam osiągnąć doskonały efekt bez wysiłku. Unikniemy też wydatków na nową patelnię czy drogie środki czyszczące.