Truskawkowy szał – lekki deser, który smakuje jak lato

Avatar photo
26 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Warstwowe desery są przyjemne w przygotowaniu i pyszne w jedzeniu. Ten deser truskawkowy jest lekki, owocowy i sezonowy i można go przygotować szybko, nawet bez umiejętności pieczenia. Nazwy tego deseru to: rozkosz truskawkowa, strawberry lush, strawberry yumyum, strawberry dream i strawberry bliss. Dodatek galaretki truskawkowej sprawia, że deser wygląda elegancko i smakowicie, a także pomaga utrzymać deser w całości.

Prosty deser truskawkowy w letnich smakach

Kiedy nadchodzi czerwiec desery truskawkowe są koniecznością. Pełnia sezonu truskawkowego przed nami, dlatego warto poznać kilka przepisów na wykorzystanie tych owoców w nieco mniej znanych odsłonach. Propozycja na szybki deser z serkiem i galaretką to deser soczysty, świeży i nie za słodkie, co czyni je idealnym sposobem na zakończenie obiadu lub przekąskę w ciągu dnia. To jeden z tych przepisów na desery, które będziesz chciał robić raz po raz. To co kocham w tym łatwym deserze truskawkowym, to to, że naprawdę podkreśla smak owoców.

Truskawkowa rozkosz to deser soczysty, przewiewny i lekki, dokładnie taki, jaki lubię w letnich smakołykach. Deser truskawkowy jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a proste składniki sprawiają, że jest stosunkowo tani i dostępny. Podstawą są jednak świeże truskawki. A jedną z najlepszych rzeczy w truskawkach jest to, jak dobrze komponują się zarówno z prostymi, jak i bardziej skomplikowanymi deserami. Świeża bita śmietana łączy wszystko w całość, tworząc przysmak, który nie jest przesadnie słodki i wystarczająco lekki na każdy dzień. Czy także uważasz, że to idealny deser na sezon truskawkowy? 

Jak przygotować truskawkową rozkosz?

Składniki:
Spód deseru:
– 1 paczka (140 g) herbatników
– 1 szklanka (113 g) orzechów pekan
– 2 łyżki cukru granulowanego
– ½ szklanki masła roztopionego
Nadzienie:
– 22g g serka śmietankowego
– 1 szklanka (120 g) cukru pudru
– 225 g bitej śmietany
Warstwa truskawkowa:
– 450 g truskawek, wydrążonych i pokrojonych
– opakowanie galaretki truskawkowej
Bita śmietana:
– 1 szklanka (230 ml) śmietanki kremówki
– ¼ szklanki (30 g) cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuść blaszkę lub wyłożyć papierem pergaminowym. Zmiksować w robocie kuchennym lub blenderze herbatniki, orzechy pekan i cukier. Dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć dno przygotowanej formy. Piec przez 8-10 minut, aż masło zostanie wchłonięte, a spód nie będzie już wyglądał na mokry. Całkowicie ostudzić. Używając miksera ręcznego, ubić serek śmietankowy i cukier puder. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Rozłożyć na schłodzonym spodzie. Truskawki zalać zimną galaretką. Schłodzić w lodówce, aż galaretka lekko stężeje. Wyłożyć na ciasto i ponownie schłodzić. Ubić śmietanę kremówkę i cukier puder na sztywno. Pokroić deser na kawałki i podawać z bitą śmietaną.