Ser to ulubiony dodatek naszych dzieci, które chętnie dodawałyby go do wielu dań. W naszej diecie pojawia się głównie jako bogate źródło wapnia oraz białka. Na półce z serami mamy tak duży wybór, że możemy czuć się zagubieni. Dlatego w tym artykule znajdziecie podpowiedź, który ser jest najzdrowszy.
Spożywanie żółtego sera nie jest zbyt popularne wśród dorosłych. Pokutują ciągle mity o tym, że zawiera pełno konserwantów i jest ciężkostrawny. Nie bierzemy jednak pod uwagę tego, że bez niego ciężko jest dostarczyć organizmowi dziennej dawki łatwo przyswajalnego wapnia. Wśród rozmaitych gatunków sra jeden wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością tego składnika mineralnego, który jest kluczowy dla zachowania naszego zdrowia.
Najzdrowszy ser pochodzi z Cypru
Miłośnicy lokalnych produktów zwykle kupują to, co jest wytwarzane w ich kraju czy regionie. Warto jednak czasem złamać tę zasadę, gdy chodzi o nasze zdrowie. Polecamy ser, który zajmuje ważne miejsce w diecie śródziemnomorskiej, która uchodzi za najzdrowszą w Europie. Jest to ser Halloumi, którego kiedyś można było skosztować tylko przy okazji wakacyjnych wyjazdów. Dziś bez problemu można go kupić także w Polsce. Zachwyca swoim delikatnym smakiem i mnogością zastosowań kulinarnych. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak również w formie smażonej czy grillowanej. Poza wapniem i białkiem zawiera także cenne witaminy A, D, E i K oraz niektóre witaminy z grupy B.
W jakich potrawach najlepiej smakuje ser Halloumi?
Ser Halloumi powstaje z mleka owczego, a niekiedy z małym dodatkiem mleka krowiego lub koziego. Jego konsystencja jest dość miękka, więc dobrze znosi krojenie i rozdrabnianie. Można dodawać go do wszelkich kanapek i sałatek, w których będzie pełnił funkcję delikatnego dodatku, zastępującego tradycyjne smarowidło. Zawiera dość dużo kalorii, więc należy tu bilansować wartość energetyczną posiłku. Jego spożycie powoduje, że dłużej pozostajemy najedzeni, więc przedłuża on okres między kolejnymi posiłkami. Warto dodawać go również do sałatek w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Sprawdzi się także jako składnik grillowanych szaszłyków i smażonych potraw, np. jajecznicy. Będzie się dobrze prezentował na desce serów i wędlin podczas rodzinnej imprezy, a dzieci docenią go na ulubionej pizzy lub zapiekance.
Wartości odżywcze sera Halloumi czynią z niego produkt wyjątkowy. Jest on polecany dla mężczyzn, którym zależy na budowie masy mięśniowej, ale też dla kobiet dbających o stan swoich kości i zębów. Dostarcza wartościowego białka i wapnia dzieciom oraz nastolatkom, będącym w fazie intensywnego wzrostu. Warto wprowadzić go do jadłospisu całej rodziny, aby czerpać z jego walorów smakowych oraz zdrowotnych.