Tofu to prawdziwa gwiazda naszej kuchni. Te dwie sałatki zachwycą wszystkich

dodał: Ewelina Szadkowska
Tofu zdobywa przebojem serca coraz większej liczby konsumentów. Cenią go osoby preferujące wykwintne dania oraz miłośnicy kuchni roślinnej. Jest produkowany z mleka sojowego, więc mogą spożywać go także weganie. Wyglądem przypomina mocno sprasowany twaróg. Jest bogatym źródłem białka, a szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami wszelkiego rodzaju.
Jako pełnowartościowy produkt białkowy tofu jest cenionym produktem w dobrze zbilansowanej diecie. Jest polecany dla osób z alergiami pokarmowymi, gdyż nie zawiera glutenu. Jest bogaty w wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę K i E oraz cenne dla kobiet fitoestrogeny. Wykazano w badaniach naukowych, że ma działanie antynowotworowe. Dla cukrzyków dobrą informacją jest jego niski indeks glikemiczny, a dla osb z dną moczanową – że jest produktem zasadotwórczym.
Tofu w kuchni
Spośród dostępnych u nas rodzajów tofu warto zwrócić uwagę na tofu naturalne. Jest ono dość twarde i ma bardzo szerokie zastosowanie – od śniadaniowych przekąsek poprzez dodatek do różnych obiadów, aż po bazę zdrowych deserów. Innym ciekawym rodzajem jest tofu jedwabiste – bardziej miękkie i łatwiejsze do rozprowadzenia np. na kanapce. Smakosze doceniają tofu wędzone o ciekawym smaku, które jest wykwintnym dodatkiem do zup, zapiekanek czy ryżu. Tofu marynowane w sosie sojowym sprawdzi się w różnych przystawkach i sałatkach. Tofu z aromatycznym dodatkiem ziół czy czosnku także jest ciekawą propozycją kulinarną.
Tofu łatwo przenika smakiem innych składników danej potrawy. Można je spożywać na zimno lub gotować, smażyć czy zapiekać. Pasuje do słodkich, słonych, kwaśnych i pikantnych dań. Ma dość uniwersalne zastosowanie kulinarne. W sezonie grillowym będzie świetnym urozmaiceniem szaszłyków. Dziśjednak proponujemy dwie sałatki, w których dobrze komponuje się zarówno z polskimi warzywami, jak i bardziej egzotycznymi dodatkami:
Niebanalna sałatka z tofu i awokado w roli głównej
Składniki:
– 1 opakowanie tofu (397 g)
– 1/2 szklanki selera (około 1 łodygi), posiekanego
– 1/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
Sos:
– 1 dojrzałe awokado pokrojone na kostki
– 2 łyżeczki żółtej musztardy
– 1 łyżka drożdży (10 g)
– 1 łyżka octu jabłkowego (15 ml)
– 1 łyżka wody (15 ml)
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Krok 1: Rozdrobnić tofu w misce nożem lub widelcem. Dodać pietruszkę, seler i cebulę.
Krok 2: W drugiej misce przygotować sos i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Krok 3: Dodać sos do mieszanki z tofu i wszystko dokładnie wymieszać, dodając na koniec sól i pieprz.
Pyszna sałatka z tofu w koreańskim stylu
Składniki:
– 150 g tofu
– 200 g mieszanki sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa)
Sos:
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 2 łyżeczki sezamu
– 2 g płatków czerwonej papryki
– 1/2 łyżeczki czosnku
– 2 posiekane cebulki szalotki
– 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Krok 1: Wymieszać w małym naczyniu wszystkie składniki do przygotowania sosu. Dodać do niego 100 g mixu sałat i wymieszać.
Krok 2: W garnku zagotować ok. 4 szklanki wody i dodać tofu. Przykryć i gotować przez 5 min.
Krok 3: Umieścić tofu na sitku, odcedzić z niego resztki wody i poczekać, aż ostygnie.
Krok 4: Pokroić tofu, rozłożyć w misie i połączyć z miksem sałat oraz sosem.