Ziemniaczany sos z kaparami

15 września 2010, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1i1/2 szklanki bulionu mięsnego

1 pomidor

2 ziemniaki

2 łyżki maki

2 łyżki kaparów

2 łyżki śmietany

ugotowane na twardo białko jajka

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Z pomidora zdejmuje skórkę i kroje go w ósemki. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuje na półmiękko. Mąkę rozprowadzam zimnym bulionem i mieszając, zagotowuję. Dodaje kawałki pomidora , ugotowane ziemniaki i kapary. Sos gotuje na małym ogniu około 5 min, potem zaprawiam śmietaną, mieszam z pokrojonym w kostkę białkiem i natką oraz solą i pieprzem . Doskonały do wołowiny i jagnięciny.