Boczniaki po łódzku z włoskim akcentem. Idealna ciepła przekąska
Tak przyrządzone boczniaki to naprawdę rewelacyjne danie na ciepło na śniadanie lub przekąskę o każdej porze dnia. Jeśli jednak naszła Was ochota na przyrządzenie dania z samego rana, musicie w zapasie mieć około 30 minut na pokrojenie produktów no i odpowiedni czas na duszenie składników, które muszą mieć chrupkość a zarazem rozpływać się w ustach. Boczniaki na ciepło to fantazyjne danie, które powstaje z grzybów, cebuli, papryczki chili, słodkich suszonych śliwek. Kropką nad i jest dodanie do potrawy ogórków kiszonych, które niesamowicie podkręcają smak.
Zacznijmy od małego przedstawienia tych cudownych grzybów. Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, które możesz spotkać zarówno w lesie, jak i parku czy ogrodzie. Kapelusze posiadają kształt muszli oraz barwę od popielatej aż po ciemnoszarą. Boczniaki posiadają aż 70 procent białka, oraz nienasycone tłuszcze. Dodatkowo znajdziesz w nich sole mineralne oraz witaminy. Nie zabrakło też wapna, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu oraz jodu. To wszystko sprawia, że boczniaki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zaleca się spożywanie boczniaków osobom cierpiącym na cukrzycę i miażdżyce.
Paleta smaków w boczniakach duszonych po łódzku
Dlaczego po łódzku? Bo to nasza odpowiedź na wersję kaszubską, w tym przepisie dodaliśmy suszone pomidorem rodem z Włoch i papryczkę chili, aby dodatkowo podkręcić smak. Samo danie jest więc nie tylko smaczne, ale też zdrowe, szczególnie, że znajdziemy w nim jeszcze ogórki kiszone, pomidory suszone, paprykę chili i natkę pietruszki, które to produkty też są skarbnicą wartości odżywczych. Ta potrawka z boczniaków zaskakuje złożonością smaku, znajdziemy tu słodkie i kwaśne nuty z odrobiną ostrości no i umami – dzięki właśnie grzybom. Propozycja podania to ułożenie boczniaków na gorącej grzance, ale świetnym pomysłem będzie też zaserwowanie ich z ryżem czy makaronem. Myślę, że warto puścić wodze fantazji i urozmaicić kolejnym razem to danie przez wzbogacenie go w tarty ser parmezan, mozzarellę czyli dodatek białka. Można też urozmaicić smak dodając podsmażonego kurczaka lub inny rodzaj mięsa oraz posypać danie na koniec czymś chrupiącym np. prażonym słonecznikiem. Jeśli jesteś miłośnikiem bardziej pikantnych wyrazistych dań nie obawiaj się dodawać więcej papryczki chili i przypraw, które trafią w Twoje kubki smakowe np: pieprz cayenne czy kurkumę. Koniecznie na koniec posyp obficie danie ulubionymi ziołami i szamaj to pyszne danie!
składniki na duszone boczniaki w nutą włoską:
paczka boczniaków
dwie cebule
ogórek kiszony obrany
olej, masło
spora garść suszonych śliwek
papryczka chili
5 suszonych pomidorów z zalewy
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
dwie łyżki keczupu
natka pietruszki
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę posiekaną, zrumień.
Dodaj boczniki pokrojone w paski (bez końcówek, które są dość twarde)
Całość smaż około 10 minut, podlej odrobiną wody, dodaj śliwki i duś kolejne 10 minut.
Dodaj posiekane pomidory i ogórki, całość chwilkę duś, odparuj nadmiar wody, dodaj przyprawy, posyp natką, Układaj na ciepłej grzance i szamaj!