Truskawkowa lasagne bez pieczenia. Deser, który znika w mgnieniu oka

19 marca 2025, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lasagne truskawkowa to orzeźwiający przysmak deserowy z warstwami pysznie słodkich truskawek, kremowego słodkiego nadzienia sernikowego, galaretki truskawkowej i bitej śmietany z truskawkami na maślanym spodzie z ciasteczek Oreo. To pyszny deser bez pieczenia podawany na zimno i jeden z moich ulubionych przepisów na deser truskawkowy, który zawsze jest hitem na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich lub przy niedzielnych obiadach.

Lasagne truskawkowa bez pieczenia to łatwy deser, który można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania. Kolejne warstwy tego deseru obejmują złote ciasteczka Oreo, które są kruszone i wraz z masłem zamieniane w przepyszny spód ciasta. To podstawa, która podtrzymuje całą resztę deserowej lasagne. Kolejna warstwa to gęsta i słodka mieszanka serka śmietankowego, bitej śmietany i cukru pudru. Jeszcze jedna to galaretka truskawkowa zrobiona na mleku. Niezbędnym składnikiem ciasta są także świeże i pokrojone truskawki, które są ozdobą deseru, a także są dodawane do środka. Pyszna i orzeźwiająca górna warstwa z bitej śmietany jest lekkim balansem dla warstwy sernika i galaretki, które mają cięższą konsystencję.

Porady jak wykonać lasagne truskawkową

Ciasto wykonuje się warstwami, pomiędzy każdą warstwą istotny jest więc czas chłodzenia. Również po wykonaniu należy deser chłodzić przez kilka godzin. Zatem chociaż deser jest bardzo prosty i łatwy, wymaga czasu. Bardzo dobrym pomysłem jest zatem przygotowanie go na dzień wcześniej, co sprawi, że w momencie podawania będzie idealny. Można również zrobić spód i kolejne warstwy ale przechowywać je w oddzielnych miskach, aż będą gotowe do złożenia.

Do wykonania spodu można też wykorzystać pokruszone krakersy lub ciasteczka maślane, jednak Oreo z kremem waniliowym dodają deserowi cudownej, dodatkowej nuty smakowej. Aby dodać deserowi elegancji można dodać trochę wiórków białej czekolady na wierzch, albo polać każdy kawałek truskawki roztopioną czekoladą. Deser można przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak jego tekstura może ulec zmianie. Deser łatwo się mrozi – jednak po rozmrożeniu jego konsystencja nie jest tak jędrna, jak przy podawaniu na bieżąco.

Jak przygotować lasagne truskawkową?

Składniki:
Spód:
– 36 złotych ciasteczek Oreo lub innych maślanych
– 6 łyżek masła, roztopionego
Pierwsza warstwa:
– 250 g serka śmietankowego
– 1 szklanka cukru pudru
– 250 g bitej śmietany
Druga warstwa:
– 1 opakowanie galaretki truskawkowej (najlepiej do przygotowania na mleku)
– 2 szklanki mleka
Polewa:
– 250 g bitej śmietany
– świeże truskawki, pokrojone w kawałki

Przygotowanie:
Rozdrobnić ciasteczka Oreo w robocie kuchennym lub w woreczku strunowym za pomocą wałka do ciasta. Dodać roztopione masło i wymieszać. Włożyć mieszankę na dno blaszki (9×13) i włożyć do lodówki na 30 min. W misce ubić serek śmietankowy z cukrem pudrem. Następnie dodać bitą śmietanę. Rozprowadzić mieszankę na spodzie ciasta. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Włożyć do lodówki na kolejne 30 min. Przygotować galaretkę na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko schłodzić (pilnując aby nie stężała) i rozłożyć na wierzchu warstwy serka śmietankowego. Włożyć z powrotem do lodówki na 30-40 minut, aby galaretka dobrze stężała. Rozłożyć bitą śmietanę i włożyć do lodówki na min. 2 do 3 godz. Wyjąć z lodówki tuż przed podaniem, dodać świeże truskawki.