Domowy chleb na maślance bez drożdży. Sekret chrupiącego bochenka prosto z pieca

14 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Zapach świeżego pieczywa to prawdziwy symbol naszego śniadania. Każdego ranka piekarnie przeżywają prawdziwe oblężenie, obsługując miłośników chrupiących chlebów czy bułeczek. Nie zawsze jednak trzeba kupować chleb, ponieważ istnieje wiele przepisów na domowy wypiek ulubionego pieczywa. Zwykle trwa to dość długo, gdyż w tradycyjnych przepisach używa się do niego drożdży, jednak istnieją też prostsze receptury, które zapewnią nam chrupiące pieczywo bez konieczności wykonywania skomplikowanych czynności.

Różnorodność rodzajów mąki i pysznych dodatków, które możemy wykorzystać do wypieku chleba sprawia, że jego pieczenie staje się prawdziwą przygodą. Możliwości eksperymentowania pobudzają kulinarną kreatywność i skłaniają do poszukiwania coraz to nowych połączeń smakowych. Wiele osób jednak obawia się, że brak drożdży w przepisie powoduje opadnięcie pieczywa lub uzyskanie niezadowalającego smaku.

chleb na maślance

Te produkty świetnie zastępują drożdże przy wypieku chleba

Tradycyjny chleb nie mógł powstać bez zakwasu lub drożdży. To one decydowały o tym, czy wypiek sieuda i cała rodzina będzie miała zapas pieczywa na wiele dni. Dawne piece chlebowe nie dawały tylu możliwości, co współczesne piekarniki i chlebomaty, gdzie obieg temperatury gwarantuje udany wypiek nawet bez użycia drożdży. Znakomicie zastępują go znane od dawna z pieczenia ciast: soda i proszek do pieczenia. Dzięki nim ciasto na chleb nie opadnie, ale w procesie pieczenia pięknie wyrośnie. Przy takiej recepturze nie ma potrzeby oczekiwania, aż drożdże zaczną pracować i ciasto powiększy swoją objętość. Nie trzeba też wyrabiać ciasta, tak jak czyniły to nasze babcie i mamy.

Chleb upieczony na sodzie lub proszku do pieczenia jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Po upieczeniu ma sprężystą, jednolitą strukturę, nie kruszy się w rękach. Nawet jesli nie masz czasu na pracochłonne wypieki, nasz przepis sprawi, że samo przygotowanie ciasta na chleb zajmie jedynie ok. 10 minut, a proces pieczenie zamknie się w czasie 45 minut. To oznacza, że w niecałą godzinę wyczarujesz pyszne domowe pieczywo o chrupiącej skórce, które zachwyci domowników.

Składniki na chrupiący, domowy chlebek:

400 g mąki pszennej (typ 550-650)
300 ml maślanki o temperaturze pokojowej
30 ml oleju słonecznikowego
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatki wg uznania: pestki słonecznika, sezam, pestki dyni, chia, siemię lniane itp.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotuj duże naczynie, w którym będziesz przygotowywać ciasto. Wsyp mąkę, a następnie dodaj suche składniki: sodę lub proszek do pieczenia, wyrane ziarna, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całość. Możesz użyć mieszanki sody i proszku do pieczenia (w proporcjach 1:1) – niektórzy twierdzą, że to najlepsza opcja, by chleb dobrze wyrósł.

Krok 2: Do suchej masy wlej maślankę – ważne, by nie była zbyt zimna. Warto wcześniej umieścić naczynie z maślanką w ciepłej wodzie, by była dość ciepła (ale nie gorąca). Im wyższa temperatura, tym lepiej składniki się połączą i ciasto będzie miało lepszą konsystencję. Najważniejszy etap to dokładne wymieszanie ciasta mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką, aby nie miało grudek.

Krok 3: Przygotuj blachę do pieczenia – wysmaruj ją olejem i przełóż ciasto, wyrównując je na całej powierzchni. Wierzch ciasta również dokładnie posmaruj olejem, aby zapewnić sobie chrupiącą skórkę.

Krok 4: Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Włóż blachę i wybierz program pieczenia góra-dół, by ciasto było równomiernie wypiekane.

Krok 5: Po 45 minutach otwórz piekarnik i pozwól, aby temperatura powoli opadała. Po kwadransie możesz wyjąć blachę i pozostawić chleb w całości do wystygnięcia. Nie zaleca się kroić ciepłego chleba, aby nie powstał zakalec.

Pieczenie domowego chleba może być prawdziwą przyjemnością, a sprawdzony przepis daje gwarancję, że pieczywo zawsze się uda. Dodatkową zaletą jest to, że mamy pewność, co znajduje się w środku i nie narażamy się na spożywanie słabej jakości mąki, ani chemicznych dodatków. Każdego dnia możemy mieć pieczywo o innym smaku, pełne zdrowych ziaren.



FORUM - bieżące dyskusje

Wymiana książek
Mam dużo poradników psychologicznych do wymiany na książki podróżnicze i kryminały.
niania czy przedszkole?
Przedszkole socjalizuje dzieci i odciąża rodzicow bez ponoszenia wysokich kosztów....
Tesco - przeceny
Szkoda, że już nie ma tych sklepów - były tam fajne marki własne.t
Metody i strategie wygrywania
Zwykle wygrywa jeden, a drugi przegrywa, więc to strategia obarczona psychologicznie....