Brakuje Ci czasu na jedzenie? Owsianki i płatki zbożowe przychodzą na ratunek
Blisko 2/3 Polaków przynajmniej kilka razy w ciągu miesiąca pomija jeden z trzech głównych posiłków – tak wynika z nowego badania marki Kupiec przeprowadzonego w lutym 2025 r. przez SW Research[1]. W codziennym zabieganiu aż 15% z nas z góry zakłada, że pominie któryś z głównych posiłków, a 32% liczy, że spontanicznie złapie coś w biegu. Dietetycy załamują ręce, ale podpowiadają też, że w takiej sytuacji owsianka lub płatki zbożowe mogą nas poratować. Zawierają bowiem nie tylko węglowodany i sycący błonnik, ale także witaminę B6, magnez, potas, żelazo, cynk czy witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zatem odkryć je na nowo i to nie tylko jako danie śniadaniowe!
Zbilansowana dieta bez śniadań?
Pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek po przebudzeniu – często słyszymy takie stwierdzenie. I nie bez przyczyny, bo jest ono pierwszą porcją witamin, składników mineralnych, białka i energii, którą dostarczamy organizmowi. Tymczasem okazuje się, że właśnie ten posiłek jest najczęściej pomijanym w ciągu dnia – wskazuje na niego 35% respondentów. 25% zapytanych zdarza się nie zjeść kolacji i to nawet kilka razy w miesiącu. Najczęściej pamiętamy o tym, by zjeść coś w środku dnia, jednak i w tym przypadku 19% Polaków przyznaje, że zdarza im się pominąć lunch lub obiad.
– Pomijanie śniadania to poważny błąd, ponieważ służy ono nie tylko naszemu zdrowiu, dostarczając niezbędnych składników, bilansując jadłospis i zmniejszając ryzyko chorób metabolicznych, ale i produktywności, wpływając m.in. na zdolność koncentracji. Zjadanie śniadania to jednak nie wszystko. Warto zadbać o to, żeby dostarczało odpowiednich składników odżywczych. Najważniejszym z nich są węglowodany złożone, które pozwalają zminimalizować nagłe wahania stężenia cukru i tym samym oddziałują na korzystną pracę układu nerwowego i lepsze samopoczucie. Możemy je dostarczyć, wybierając np. pełnoziarniste płatki zbożowe, owsiankę lub chleb razowy. Po nich plasuje się pełnowartościowe białko m.in. z produktów mlecznych, dlatego zalanie płatków zbożowych jogurtem to dobry pomysł na śniadanie – wyjaśnia Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyczka marki Kupiec. – Śniadanie często jest pomijane z braku czasu rankiem. Tymczasem część dań możemy przygotować wieczorem – bez straty wartości odżywczych i walorów smakowych – i w szybki sposób. Popularnością cieszą się np. owsianki nocne, przyrządzane wieczorem z różnego rodzaju płatków zbożowych z owocami.
Pomijamy główne posiłki, ale pamiętamy o przekąskach…tyle że nie planujemy, co na nie zjemy!
Zdecydowana większość ankietowanych w ciągu dnia zjada też przekąski (90%), np. na drugie śniadanie lub podwieczorek, przy czym 41% osób w ogóle ich nie planuje, a tylko 25% deklaruje, że planuje, co zje, ale tylko na jedną z nich. Tymczasem już samo planowanie sprawia, że zastanawiamy się, po jakiego rodzaju produkty sięgamy i nie zadowalamy się „czymkolwiek” w biegu.
– Około połowa energii w naszej diecie powinna pochodzić z węglowodanów złożonych. Również przekąski to dobry sposób, żeby je dostarczyć. Warto jednak komponować je w taki sposób, żeby były pożywne i na dłużej pozwoliły zachować uczucie sytości. Batoniki czy fast foody to nie jest dobry pomysł na przekąskę. Zdecydowanie lepiej sięgnąć w takiej sytuacji po płatki zbożowe, np. w formie smoothie z dodatkiem owoców lub bakalii, przygotowane wcześniej w domu lub po gotowe wartościowe owsianki, które wystarczy zalać gorącą wodą – podpowiada Ewa Ceborska-Scheiterbauer.
Niestety aż 31% Polaków deklaruje, że nigdy nie sięga po owsianki i płatki zbożowe, a większość (45%) z tych, którzy po nie sięgają, widzi w nich raczej danie śniadaniowe. Zaledwie 7% sięga po nie w ramach lunchu, tyle samo w ramach podwieczorku, a tylko 11% na kolację. A niesłusznie.
– Wzięcie ze sobą porcjowanej paczki owsianki to najkrótsza droga do ciepłego posiłku – podkreśla dietetyczka marki Kupiec, Ewa Ceborska-Scheiterbauer i dodaje – Taka przekąska nie tylko rozgrzeje i nasyci, ale też skutecznie zniechęci do zajadania głodu, np. słodyczami. Jeśli z kolei do pracy zabieramy ‹‹pudełka››, to w tej roli doskonale odnajdą się płatki zbożowe, np. z garścią bakalii czy suszonych niesłodzonych owoców. Tak przygotowaną porcję możemy mieć w pogotowiu nawet w środku zabieganego dnia i zdecydowanie będzie to lepsza opcja. Tym bardziej, że płatki owsiane, orkiszowe czy żytnie to źródło sporej ilości błonnika, z kolei pełnoziarniste – żelaza i cynku – przypomina dietetyczka.
Z badania firmy Kupiec wynika, że jeśli już sięgamy po owsiankę, to najczęściej na ciepło (56%) I nic dziwnego.
– Pod wpływem ciepła ziarna owsa oddają pełnię swojego smaku – podkreśla Piotr Kucharski, szef kuchni i ekspert kulinarny marki Kupiec i dodaje – To dlatego części z nas owsianki na zimno wydają się czymś niesmacznym. Płatki owsiane i inne płatki zbożowe można jednak przygotować na zimno tak, by były naprawdę smaczne – dodaje uznany szef kuchni i dzieli się przepisem na nietypowe Smoothie z płatkami owsianymi i liśćmi szpinaku, awokado i owocami (świeżymi lub mrożonymi), które można wziąć ze sobą do pracy lub na uczelnię i zjeść w ramach przekąski lub głównego posiłku:
Przepis Piotra Kucharskiego: Smoothie z płatkami Owsianymi (porcja na 2-4 osoby)
50g płatków owsianych Kupiec łączymy ze 150 ml wody i zostawiamy na noc. Rano w blenderze miksujemy je ze szczyptą soli i łyżką oleju słonecznikowego lub rzepakowego oraz z dużą garścią liści szpinaku, połówką awokado, dużą garścią malin (świeżych lub mrożonych), 1 jabłkiem i sokiem z połówki cytryny oraz dodatkowo ze 150 ml wody.
Jednak jeśli w ramach przekąski wolimy coś pochrupać, to tu także płatki owsiane przyjdą nam z pomocą, bo możemy z nich upiec wytrawne ciasteczka z suszonymi pomidorami.
Przepis Piotra Kucharskiego na wytrawne ciasteczka z suszonymi pomidorami
(12-15 sztuk)
https://kupiec.pl/blog/index.php/przepis/wytrawne-ciasteczka-z-platkow-owsianych-z-suszonymi-pomidorami/
W malakserze miksujemy 1 opakowanie płatków owsianych Kupiec, 100g masła, 150g pomidorów suszonych z zalewy, 60 ml oleju z suszonych pomidorów, 1 łyżeczkę tymianku suszonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 1 żółtko. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy odrobinę wody. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je i na każdym kładziemy połówkę pomidorka koktajlowego przecięciem do góry. Pieczemy 20-23 minuty w temperaturze 1900C, studzimy je.
Uzyskujemy w ten sposób 12-15 ciasteczek, które możemy zjeść solo, jako przekąskę w ciągu dnia, lub jako dodatek do deski serów lub wędlin na kolację.
Z badania marki Kupiec wynika, że tylko 37% Polaków eksperymentuje z owsiankami i płatkami zbożowymi wzbogacają je właśnie o owoce lub bakalie. Dlatego warto sięgać po przepisy, które zainspirują nas do tego, by odkryć owsiankę i płatki zbożowe na nowo i zacząć z nimi kulinarne eksperymenty. Takie przepisy znajdziemy m.in. na blogu firmy Kupiec: https://kupiec.pl/blog/index.php/przepis-kategoria/przepisy/
[1] Badanie przeprowadzone metodą wywiadów online (CAWI) na reprezentatywnej grupie odbiorców, 18-20.02.2025 r.