Czekoladowe, wilgotne i bez masła. Ciasto, które nie pyta o kalorie

8 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

To łatwe ciasto czekoladowe to szybki i smaczny przepis, który rozpływa się w ustach. To nie jest tradycyjne ciasto warstwowe, ale lżejsza, łatwiejsza do zrobienia wersja bez masła. Ciasto ma pełny czekoladowy smak i delikatny pomarańczowy aromat. To fantastyczna receptura na słodką przekąskę dla całej rodziny.

Istnieje wiele wersji ciasta czekoladowego, od wysokich ciast z warstwami pokrytymi lukrem po płaskie ciasta czekoladowe. Ten przepis na ciasto czekoladowe pozwala na uzyskanie prostego, okrągłego, miękkiego i wilgotnego ciasta, idealnego, gdy mamy ochotę na czekoladę lub ciasto, ale nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni.

To miękkie, pyszne ciasto czekoladowe powstaje z prostych składników, z niewielkim wysiłkiem. A do jego przygotowania potrzeba mniej niż godzinę, wliczając pieczenie i polewę. Można je jeść zaraz po upieczeniu lub dodatkowo polać błyszczącym czekoladowym ganache. Alternatywnie można przekroić ciasto na pół i nadziać je dżemem lub jednym z ulubionych kremów, takich jak klasyczny krem ​​waniliowy, krem ​​czekoladowy, krem ​​kawowy czy krem ​​pistacjowy.

Do przygotowania ciasta potrzebna jest mąka. Najlepiej użyć mąki uniwersalnej lub mieszanki 50% mąki uniwersalnej i 50% mąki pełnoziarnistej. Aby uzyskać opcję bezglutenową, należy użyć mieszanki mąki bezglutenowej do ciast. Kolejny składnik to mleko. Może to być dowolne mleko, w tym mleko sojowe, mleko migdałowe, mleko owsiane czy inne mleko roślinne. Ja w tym przepisie używam mleka migdałowego. Niezbędny jest też cukier, przy czym możemy użyć cukru białego lub brązowego. Kolejny składnik to olej. Warto wybrać olej o jasnym kolorze i neutralnym smaku. Dobry do pieczenia są olej rzepakowy, słonecznikowy, awokado i jasna oliwa z oliwek. Jeśli chcemy wykonać ciasto bez oleju, wystarczy zastąpić go olej musem jabłkowym lub wodą. W tym przepisie nie używamy masła, aby ciasto było lekkie i odpowiednie dla wszystkich.

Dzięki czemu to ciasto jest czekoladową eksplozją smaków

Niesłodzone kakao w proszku (najlepiej holenderskie) nadaje ciastu bogaty czekoladowy smak. Należy zalać kakao gorącą wodą przed dodaniem do ciasta, aby zmaksymalizować jego smak. Można również użyć niesłodzonego kakao w proszku. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ​​ciasto jest lekkie i puszyste. Zawsze warto upewnić się, że proszek do pieczenia jest świeży i nie leżał w spiżarni zbyt długo. Stary proszek do pieczenia może nie działać spulchniająco. W tym cieście czekoladowym nie polecamy używania sody oczyszczonej. Skórka z pomarańczy to opcjonalny składnik. Jednak uwielbiam ten dodatek, który dodaje ciastu świeżości i aromatu. Zawsze uważałam, że czekolada i pomarańcza to idealne połączenie.

Ciasto dobrze przechowuje się do tygodnia. Można przechowywać je na blacie kuchennym, owinięte w folię aluminiową lub folię spożywczą. Możemy też zamrozić ciasto czekoladowe, ale najlepiej zrobić to przed dodaniem ganache lub nadzienia. Okres przechowywanie to ok. 3 miesiące.

Jak przygotować ciasto czekoladowe?

Składniki:
Składniki mokre:
– ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki mleka (migdałowego)
– ¾ szklanki cukru
– ¼ szklanki oleju roślinnego
– 1 pomarańcza starta skórka (opcjonalnie)
– ¼ łyżeczki soli
Składniki suche:
– 2 szklanki mąki uniwersalnej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ szklanki kawałków gorzkiej czekolady
Ganache (opcjonalnie do posypania):
– 1 szklanka kawałków gorzkiej czekolady
– ⅓ szklanki gorącej wody
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Lekko natłuść formę do pieczenia olejem, a następnie oprószyć ją mąką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Odstawić. Do małej miski wsypać kakao w proszku i wlać gorącą, prawie wrzącą wodę. Ubijać, aż kakao się rozpuści. Odstawić. W dużej misce wymieszać skórkę pomarańczową, mleko, cukier, olej, sól i roztopione kakao w proszku i ubić, aż dobrze się połączą. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do mokrych składników. Ubijać przez kilka sekund, aż się połączą, a następnie dodać kawałki czekolady. Wlać ciasto czekoladowe do formy. Piec przez 30 do 35 min. Przenieść ciasto na kratkę i pozwolić mu ostygnąć. Aby zrobić ganache połączyć kawałki gorzkiej czekolady, ekstrakt waniliowy i gorącą wodę. Mieszać szpatułką, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia na 15 min., a następnie wylać na ciasto czekoladowe. Rozsmarować grzbietem łyżki, odstawić do stężenia i podawać.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...