Polacy uwielbiają kawę. Sięganie po ten aromatyczny napój deklaruje 80% z nas. Z ekspresu, parzona, rozpuszczalna, bezkofeinowa, z mlekiem, napojem roślinnym, mała czarna – kawę pijemy na wiele sposobów, ale sięgamy po nią naprawdę często i przy różnych okazjach. Dla niektórych to poranny rytuał, dla innych obowiązkowy element dnia, dodatek do towarzyskich spotkań lub chwila dla siebie pomiędzy popołudniowymi obowiązkami.
Jednym z popularnych rodzajów kaw dostępnych na naszym rynku jest kawa rozpuszczalna. Sprzedawana jest w słoikach, które z łatwością można ponownie wykorzystać. Ich zaletą jest szczelność, a więc mogą posłużyć do przechowywania wielu różnych produktów spożywczych. Jak przygotować taki słoik do ponownego użycia?
Nie wyrzucaj słoika – wykorzystaj go
W celu ponownego wykorzystania musimy słoik oczyścić. Najpierw pozbywamy się etykiety i pozostałości papierowego zabezpieczenia na szyjce słoika. Jeśli producent użył do przytwierdzenia etykiety kleju nierozpuszczającego się w wodzie, nie wystarczy odmoczyć naklejki. Pozostałości kleju usuniemy przy wykorzystaniu ściereczki i zmywacza do paznokci lub benzyny ekstrakcyjnej. Następnie słoik dokładnie myjemy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Teraz możemy samodzielnie przygotować etykietę z nazwą produktu, który chcemy przechowywać wewnątrz słoika lub stworzyć etykiety w jakimkolwiek programie graficznym i wydrukować na samoprzylepnym papierze. Jeśli nie mamy dostępu do drukarki, usługę wykona każdy zakład poligraficzny. Możemy też całkowicie zmienić wygląd słoika wykorzystując do tego farbki do malowania na szkle. Stworzymy dzięki nim ozdobne napisy i dekoracje. Słoik można też całkowicie przemalować korzystając z kolorowych farb do szkła i plastiku w sprayu. Dostępne są w bogatej gamie kolorystycznej.
Co możemy przechowywać w słoiku po kawie?
Jeśli mamy swój ulubiony gatunek kawy, to zapewne szybko jesteśmy w stanie zgromadzić cały zapas jednakowych słoików. Posłużą nam do przechowywania produktów sypkich, takich jak: mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, mąka razowa, kukurydziana, ryżowa i inne rodzaje mąk, cukier puder, makarony wszelkiego typu, płatki owsiane i pozostałe płatki zbożowe, otręby, kasza gryczana, manna, kuskus, pęczak, kasza jęczmienna, ryż biały, ryż brązowy i inne odmiany. Przechowywanie tych produktów w słoikach o jednakowym kształcie i wielkości sprawi, że zapasy będą bardziej uporządkowane.
Dodatkową zaletą takiego wykorzystania słoików po kawie jest fakt, że jeśli była w nich sprzedawana kawa, muszą mieć atest do kontaktu z żywnością. Zaoszczędzimy sporo pieniędzy wykorzystując słoiki, które już kupiliśmy, zamiast kupować kolejne pojemniki do przechowywania. Niewątpliwie największym plusem będzie jednak bezpieczeństwo naszych zapasów. Musimy pamiętać o tym, że z każdym produktem można sprowadzić do domu mole spożywcze, które bardzo szybko przedostają się z jednych produktów na inne i nie są dla nich przeszkodą ani papierowe, ani plastikowe opakowania. Szklany słoik zabezpieczy nas przed ich przedostaniem się do żywności. Nawet jeśli trafi nam się zainfekowany produkt, nic z takiego słoika nie wydostanie się do szafki i nie stracimy całych zapasów.
W dzisiejszym świecie idea zero waste ma szczególne znaczenie, a dawanie przedmiotom drugiego życia to świadome i odpowiedzialne zachowanie konsumenta. Możemy być na swój własny sposób bardziej ekologiczni i ekonomiczni wykorzystując to, co mamy, zamiast wyrzucać po jednym użyciu.