Wigilijne pierogi z kaszą i kapustą. Najlepsze postne danie na świąteczny stół

24 grudnia 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Pierogi to w Polsce danie z długimi tradycjami. Lubimy je podawać na obiad, a wersjach bardziej odświętnych pojawiają się na wigilijnym stole jako jedna z obowiązkowych potraw. Najpopularniejszym farszem jest u nas oczywiście farsz z kapusty, a także z sera i ziemniaków, a latem z owoców. Z czym ulepić pierogi, aby zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowym smakiem? W tym artykule zdradzamy najlepszy farsz na święta.

Znamy wariant z kapustą i grzybami, znany jest też farsz z kaszą gryczaną. Koniecznie spróbuj w tym roku farszu będącego połączeniem kaszy, grzybów i kapusty. Świątecznie i na bogato! Oto składniki na około 50 sztuk.

Ten wariant farszu z pewnością będzie przyjemnym zaskoczeniem dla najwybredniejszych smakoszy. Będzie też ciekawą odmianą na wigilijnym stole. Bogaty skład podkreśli dobra z pola i lasu, za które możemy dziękować przy wspólnym, świątecznym posiłku podczas radosnych rodzinnych spotkań. Pozwoli cieszyć się smakiem tradycji prawdziwie polskich świąt.

pierogi wigilijne

Ciasto:
500 g mąki pszennej,
pół łyżeczki soli,
4 łyżki oleju,
szklanka gorącej wody.
Farsz:
200 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej,
1 szklanka suszonych grzybów,
1 cebula,
2 liście laurowe,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
300 g kapusty kiszonej,
olej do podsmażenia,
pieprz mielony,
opcjonalnie odrobina soli.

Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez 2-3 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i kilku ziarenek czarnego pieprzu. Następnie gotujemy je do miękkości. W maszynce do mielenia z nakładką o grubych oczkach mielimy kapustę kiszoną razem z obgotowanymi grzybami. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Zachowujemy proporcję 1:2, a więc na szklankę kaszy dwie szklanki wody. Kaszę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Po odcieknięciu wody mieszamy kaszę z mieloną kapustą.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy do reszty składników i mieszamy farsz. Doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka konieczność, oraz dużą ilością pieprzu.
Ciasto zagniatamy z podanych składników aż nabierze jednolitej, elastycznej struktury. Przykrywamy je bardzo dokładnie i pozostawiamy na 20 minut. Bedzie dzięki temu bardziej elastyczne.
Ciasto wałkujemy na cienko i przygotowujemy z niego około 50 pierogów. Gotujemy je we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.