W czym najlepiej moczyć śledzie? Spróbuj tego nietypowego sposobu

23 grudnia 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Święta to czas, w którym na stołach nie może zabraknąć śledzi. Serwujemy je w wielu różnych wariantach, jako przystawki, a także w postaci sałatek. Oczywiście możemy wybrać gotowe produkty, ale w święta warto przyrządzić śledzie po swojemu. Każdy miłośnik domowych śledzi wie, że aby zrobić to dobrze, należy najpierw śledzie wymoczyć.

Śledzie wyławiane w morzu i sprowadzane w różne części kraju są zwykle zakonserwowane solą, octem lub olejem. Smak soli i octu jest zbyt intensywny, aby przygotować ze śledzi potrawę bez uprzedniego wymoczenia i pozbycia się nadmiaru soli i kwasu. W przypadku dużych śledziowych płatów takie moczenie może trwać nawet dobę.

Śledzie

W czym najlepiej moczyć śledzie?

Najłatwiej wymoczyć śledzie w wodzie. Należy jednak pamiętać o tym, aby wymieniać wodę co kilka godzin. Dzięki temu wyciągnie ze śledzi nadmiar soli i ewentualny mało atrakcyjny śledziowy zapach. Jest jednak znacznie lepszy sposób – z użyciem mleka. Moczenie śledzi w mleku nie tylko pozbawia je zapachu octu i wyciąga sól. Sprawia też, że stają się delikatniejsze i smaczniejsze. To najlepszy sposób na wstępną obróbkę filetów, zarówno pochodzących z beczki z octem, jak i z solanki oraz oleju, a także świeżych.
Niektórzy dodają do wody albo mleka odrobinę cukru lub octu. Ocet oczywiście dodajemy do śledzi z soli, z oleju i do świeżych, nie ma potrzeby dodawać go do śledzi, które były już w zalewie octowej.

Jak długo moczyć śledzie?

Duże płaty moczymy przez 24 godziny. Podobnie śledzie z octu. Przy takim moczeniu koniecznie należy kilka razy zmienić wodę lub mleko. Można najpierw wymoczyć w wodzie, a przez następne godziny w mleku, najlepiej 3,2%. Ryby z solanki moczymy przez minimum 2 godziny, ale możemy je pozostawić na całą noc. Śledzie z oleju moczymy kilkanaście minut.

Bez takiej wstępnej obróbki filetów nasza potrawa może być za słona lub za ostra. Prosta czynność, jaką jest moczenie, potrafi zdziałać cuda i bardzo wpłynąć na smak ryby. Koniecznie spróbujcie moczenia w mleku, bo nie wymyślono póki co lepszej metody na poprawę smaku tych słonowodnych ryb.



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.