Sposób na puszysty ryż dzięki kostce lodu. Genialna metoda z TikToka
TikTok to prawdziwa skarbnica lifehacków. Filmiki prezentujące proste triki, które ułatwiają życie, od razu stają się viralami – rozprzestrzeniają się w Internecie przekazywane przez użytkowników w bardzo szybkim tempie. Na jednym z takich tiktoków dziewczyna pokazuje bardzo prosty sposób na odgrzewany w mikrofali ryż. To potrawa, którą polubiło już 5 milionów osób.
Emily Mariko to trzydziestodwuletnia tiktokerka z USA. Jako zabiegana mama maleńkiego dziecka stara się jeść zdrowe posiłki, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jej profil ma ponad 12 milionów obserwujących. Ryż z łososiem według jej przepisu stał się hitem Internetu, ale nie tylko ze względu na fakt, że jest smacznym, prostym i pełnowartościowym posiłkiem. Największą furorę zrobił sposób odgrzewania ryżu.
Kostka lodu w mikrofali do ryżu
Emily zastosowała ciekawy trik. Na talerzu z ryżem położyła kostkę lodu. Potem całość owinęła papierem i dopiero wtedy włożyła do mikrofali. Ryż nabrał temperatury, ale kostka lodu nie stopiła się całkowicie. Od momentu wrzucenia tego tiktoka do sieci tysiące osób zaczęło sprawdzać, w czym tkwi sekret tak przygotowanego ryżu. Okazuje się, że jest puszysty i idealnie wilgotny, nieprzesuszony, ale też nie lepki. Kostka lodu zaczyna topnieć podczas podgrzewania, ale osłaniający potrawę papier nie pozwala wodzie odparować. Zamiast tego nawilża ona ziarna ryżu, dzięki czemu nawet ryż z poprzedniego dnia staje się świeży jak zaraz po ugotowaniu.
Spróbuj przygotować ryż z łososiem według przepisu Emily
Składniki:
– kawałek wędzonego łososia,
– porcja ugotowanego ryżu,
– sos sojowy,
– sos sriracha,
– majonez,
– awokado,
– wodorosty nori,
– składnik specjalny – kostka lodu.
Przygotowanie:
Łososia rozdrabniamy widelcem i wykładamy na niego ugotowany ryż. Na wierzchu kładziemy kostkę lodu i całość zawijamy papierem pergaminowym. Wkładamy do mikrofali. Podgrzany ryż mieszamy z rybą i sosami (Emily użyła majonezu, srirachy i sosu sojowego). Dodajemy pokrojone awokado. Emily kładzie płaty nori na ryżu i nabiera pałeczkami w taki sposób, aby uformować kęsy przypominające sushi, tyle że bez zawijania.
Przepis możemy odtworzyć w pierwotnej formie, albo w takiej wersji, która będzie nam bardziej odpowiadała, np. zmieniając sosy według uznania. Z ciekawości jednak warto spróbować sposobu podgrzewania ryżu z kostką lodu. Wypróbowały go już miliony smakoszy.