Kawa z żołędzi jakie ma właściwości. Szczególnie wskazana dla kobiet
Dla tych z nas, którzy wolą unikać kofeiny – czy to ze względów zdrowotnych, czy nie – kawa żołędziowa jest zamiennikiem, który może konkurować ze wszystkimi rodzajami kawy. Nie tylko ma orzechowy, lekko gorzki smak, ale także zapewnia szereg korzyści zdrowotnych.
Żołędzie, znane również jako „orzechy dębowe”, to orzechy z dębów (rodzaj Quercus). W czasach prehistorycznych żołędzie były wykorzystywane jako materiał budowlany, drewno opałowe i do produkcji lin. Orzechy w niektórych regionach były jednak używane podobnie jak zboża, które wykorzystujemy dzisiaj, do produkcji mąki na wypieki. Są nadal używane w niektórych kulturach w specjalnych potrawach, zwłaszcza przez Koreańczyków i Indian Ameryki Północnej. Portugalskie prawo zalicza olej żołędziowy do kategorii olejów do bezpośredniego spożycia.
Żołędzie zawierają związki, takie jak niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy, polifenole i minerały, o dobrze udokumentowanych korzyściach zdrowotnych, odżywczych i funkcjonalnych. Żołędzie, oprócz węglowodanów, tłuszczów i białek, zawierają również witaminy A i E oraz witaminy z grupy B (1, 2, 3, 5, 6 i 9), a także cynk, magnez, potas, żelazo i wapń. Obecność witamin sprawia, że żołędzie są korzystne dla oczu, skóry, mózgu i układu odpornościowego. Choć surowe żołędzie zawierają duże ilości potencjalnie szkodliwych związków roślinnych zwanych garbnikami, odpowiednio ugotowane żołędzie mają ich niewiele i generalnie są bezpieczne do spożycia. Ponadto żołędzie są niskokaloryczne. Większość kalorii pochodzi ze zdrowych tłuszczów nienasyconych. Naukowcy zidentyfikowali w żołędziach ponad 60 korzystnych związków roślinnych, w tym katechiny, resweratrol , kwercetynę i kwas galusowy — silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem. Te przeciwutleniacze wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Korzyści ze spożywania kawy żołędziowej to m.in. poprawa morfologii krwi, regulacja poziomu żelaza w organizmie, zmniejszenie bólu stawów, szczególnie u kobiet po 40 roku życia, zmniejszenie problemów menstruacyjnych oraz poprawa trawienia dzięki znacznej ilości błonnika. Kawa z żołędzi zapobiega też hemoroidom zewnętrznym i wewnętrznym, reguluje stany nerwowości i bezsenności, a także normalizuje ciśnienie krwi i obniża podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów. Do zalet kawy żołędziowej należy także zwiększenie poziomu energii dzięki złożonym węglowodanom, które zapewniają długotrwałe rezerwy energii po spożyciu. Żołędzie hamują również rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii i drobnoustrojów, zapobiegając rozprzestrzenianiu się infekcji bakteryjnych.
Jak przygotować kawę z żołędzi?
Najskuteczniejszym sposobem na maksymalne wykorzystanie korzyści zdrowotnych żołędzi jest picie ich jako zamiennika kawy. Taki napój pachnie podobnie jak kawa, ale nie zawiera kofeiny, jest zatem bezpieczny także dla kobiet w ciąży czy osób chorujących na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.
W formie płynnej składniki odżywcze żołędzi są łatwo wchłaniane – co czyni je fantastycznym i zdrowym zamiennikiem kawy. Warto pamiętać, by nie zbierać zielonych i niedojrzałych jeszcze żołędzi, tylko te brązowe. Należy też unikać żołędzi wyglądających na zakurzone, spleśniałe lub sczerniałe. Gorzkie żołędzie, z których przygotujemy kawę, muszą najpierw zostać poddane odpowiedniej obróbce, by można było z nich przygotować kawę.
W pierwszej kolejności należy dokładnie opłukać żołędzie, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Kolejno należy rozbić żołędzie młotkiem, ale nie wyjmować ich z łupin. Następnie zalewamy je wodą tak, by było jej dwa razy więcej niż samych żołędzi. Potem całość gotujemy przez 5 min. i odstawiamy na 2 godz. Kolejny krok to odcedzenie żołędzi i ich pokrojenie. W kolejnych krokach należy żołędzie osuszyć i uprażyć na patelni lub w piekarniku. W piekarniku należy piec kawałki żołędzi przez 35-40 min. w temperaturze 200°C, aż nabiorą ciemnobrązowego koloru. Wysuszone żołędzie należy zmielić w młynku do kawy. Kawę można gotować w garnku z ulubionymi przyprawami lub po prostu zalać gorącą wodą.
Dodatkowo woda po gotowaniu żołędzi, bogata w taninę, może być miejscowo stosowana na skórę w celu łagodzenia oparzeń i wysypek, przyspieszenia gojenia się skaleczeń i ran oraz zmniejszenia stanu zapalnego lub oparzeń. Ta aplikacja bogatej w składniki odżywcze wody może być również stosowana miejscowo w celu leczenia bólów stawów. Ponadto można też uprażyć żołędzie z miodem lub po upieczeniu obtoczyć je w cukrze cynamonowym. Suszone żołędzie można również drobno zmielić na mąkę do wykorzystania w wypiekach.