Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

9 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku – (dla 4 osób)

Składniki:

800 g ziemniaków,
200 g kiełbasy,
1 średnia cebula,
200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego),
80 g startego żółtego sera, olej,
1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź.
Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C. Smacznego!

www.kamis.pl