Joanna Zielewska: Glukozowy zawrót głowy. Naukowo i życiowo o cukrze

22 września 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Cukier krzepi! To powiedzenie zna każdy Polak, jednak już od lat wiemy, że niekoniecznie. Cukier w nadmiernych ilościach szkodzi, zamiast pomagać. Najważniejsze, by zdać sobie sprawę jaki tak naprawdę ma on wpływ na nasz organizm. W książce „Glukozowy zawrót głowy Naukowo i życiowo o cukrze” Joanna Zielewska krok po kroku objaśnia wpływ cukru na nasz metabolizm, pokazuje, jak unikać cukrowych pułapek, a przede wszystkim proponuje specjalny program rozłożony na 4 tygodnie, który pozwoli kontrolować poziom cukru we krwi, odzyskać energię i dobre samopoczucie.

Dodaje smaku, niezależnie od tego, czy znajdzie się w słodkim deserze, pikantnej przyprawie czy wytrawnym daniu. Dlatego nawet jeśli się zarzekamy, że cukier może dla nas nie istnieć – i tak trafia na nasze talerze. Nie sposób też precyzyjnie określić, kiedy jego nadmiar da się nam we znaki, ponieważ to skomplikowane, a sygnały – ulotne. Zapewne dlatego tak wiele osób ma z nim kłopot. A kolejne badania pokazują, iż nie służy ani zdrowiu, ani urodzie.

Miłość do cukru to często miłość nieszczęśliwa i nieodwzajemniona – im chętniej delektujemy się smakiem, który poprawia nastrój, koi nerwy i szybko dodaje energii, tym bardziej – co wiemy ponad wszelką wątpliwość – szkodzi. Wpływa na przyszłość, bo jest zarzewiem wielu schorzeń, które potem latami uprzykrzają życie, a także na… przeszłość, bo przez niego zapominamy…- czytamy we wstępie do książki.

Słuchając lekarzy i śledząc doniesienia ze świata medycyny widzimy, że przybywa chorób i zaburzeń, których przyczyną jest cukier. A przecież kiedyś jedliśmy go tyle samo, a nawet więcej – i nikt nam nie mówił, że jest zły. Czy to możliwe, że wtedy nie szkodził? Niestety, szkodził, ale dopiero nowoczesne metody naukowe pozwoliły prześledzić zależność między cukrem w naszej diecie a problemami zdrowotnymi, z którymi nie potrafimy się uporać. Co ważne, przetworzone jedzenie pełne nieobojętnych dla zdrowia dodatków, a ubogie w mikroelementy oraz nadmiar stresujących bodźców każdego dnia powodują, że metabolizm cukrów zawodzi nawet, jeśli staramy się odżywiać rozsądnie.

Jak wynika z raportu opublikowanego przez Our World in Data w 2023 roku,problem nadmiernej masy ciała (osoby z nadwagą oraz otyłością łącznie) dotyczy już 58,3 proc. Polaków. Z prognoz dla Polski z kolei wynika, że w 2035 r. ponad 35% dorosłych mężczyzn i ponad 25% dorosłych kobiet będzie chorych na otyłość. Ma to związek m.in. ze zbyt dużą podażą cukrów prostych w diecie. Teraz, kiedy dzięki nauce udało nam się poznać wędrówkę glukozy po zakamarkach naszego ciała, możemy nauczyć się omijać żywieniowe pułapki. Kluczem jest stopniowe przeprogramowanie metabolizmu cukrów i nauczenie organizmu właściwego korzystania z energii, jaką dają. Doskonałym wsparciem w tym procesie będzie “Glukozowy zawrót głowy Naukowo i życiowo o cukrze”,najnowsza książka Joanny Zielewskiej.

Kilka słów od autorki:
To nie jest książka o tym, że cukier jest zły. Wędrówka cukrów przez organizm jest procesem niezbędnym dla życia, ale wrażliwym na nasze nawyki i rozmaite bodźce zewnętrzne. Gdy żyjemy za szybko i coś przegapimy, wędrówka zmienia się w tor przeszkód i traci na tym nasz dobrostan. Ważne jest jednak to, że niezależnie od tego, jak długo metabolizm cukrów był zaburzony, nasze komórki wciąż pamiętają swoje „ustawienia fabryczne” i da się je przywrócić. To oznacza, że możemy odbudować relacje z tym składnikiem odżywczym intuicyjnie, bez wyrzeczeń i co ważne, bez diety „zero cukru”. A strategiczny dla nas cukier, czyli glukozę mamy pod kontrolą.

O Autorce:
Dziennikarka związana z prasą kobiecą i autorka wielu książek poświęconych tematyce zdrowotnej oraz żywieniowej, m.in. Choroba Hashimoto, Dieta DASH na nadciśnienie, a także bestsellerowych serii Do pudełka i 28 dni na talerzu. Dietetyczka i psychodietetyczka z doświadczeniem w diet coachingu oraz odżywianiu w chorobie. Prowadzi warsztaty edukacyjne dla osób ze schorzeniami dietozależnymi, a także indywidualne terapie dla seniorów oraz dzieci z nadwagą. Entuzjastka i propagatorka medycyny kulinarnej.

Premiera: 25 września 2024

Książkę polecamywraz z Wydawnictwem Ringier Axel Springer Polska