Amerykańskie cookies z TikToka. Prawdziwa czekoladowa przyjemność dla ciała i duszy

7 października 2024, dodał: Palina Fedarenchyk

Kiedy w sezonie jesiennej pluchy spada poziom serotoniny i wzrasta poziom kortyzolu, nawet najmniejszy drobiazg jest w stanie wywołać frustrację i utratę humoru. Organizm zaczyna się dopominać czekolady, która podwyższa poziom hormonów szczęścia, jest smaczna i dla wielu kobiet jest owocem zakazanym ze względu na dietę. Taka czekoladowa uczta nie tylko poprawia nastrój,  jedzenie czekolady to prawdziwa przyjemność dla duszy i ciała, szczególnie jeśli robimy to tylko raz w miesiącu.

amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Te ciasteczka z czekoladą to taki mały prezent dla samej siebie. Poza tym kakao zawarte w czekoladzie jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające, które również obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Najnowsze badania naukowe wykazują, że bogata w kakao, ciemna czekolada może być zalecana osobom cierpiącym na marskość wątroby. Hiszpańscy naukowcy ogłosili, że spożywanie ciemnej czekolady ogranicza częste podwyższenie ciśnienie krwi w jamie brzusznej po posiłku, które może być niebezpieczne dla osób z chorą wątrobą. Czy już widzisz korzyści z jedzenia ciasteczek z czekoladą? Pora zaopatrzyć się w potrzebne składniki i rozpocząć kulinarną przygodę z amerykańskimi łakociami.

Składniki:

masło – 115 g,

szczypta soli,

wanilia (do smaku),

cukier – 250 g,

jajko – 1 szt.,

mąka – 185 g,

soda – 5 g.

dowolna czekolada – 100 gr.

Przygotowanie:

Rozpuść masło i podgrzej je do uzyskania bursztynowego koloru. Część masła wyparuje, więc trzeba będzie je uzupełnić dodatkową łyżką roztopionego masła. Dodaj do niego sól i cukier i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie dodaj jedno jajko i ponownie wymieszaj. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i wanilię. Nie trzeba długo wyrabiać ciasta, wystarczy wymieszać, aż będzie gładkie. Czekoladę pokroić na małe kawałki (około pół centymetra), dodać do gotowego ciasta i wymieszać.

Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, następnie formujemy koła (wielkość według uznania, ale należy pamiętać, że będą jeszcze rosły), układamy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12-14 minut. Następnie za pomocą talerza lub szklanki przesuwaj każde ciasteczko okrężnymi ruchami, aby wyrównać krawędzie ciasteczek. Jeśli zależy Ci na naturalnym pięknie i nie boisz się niedoskonałości, możesz pominąć ten krok.

Niech ciasteczka trochę ostygną i gotowe! Ciasteczka okazują się dość sycące, więc jest mało prawdopodobne, że uda Wam się zjeść wszystko na raz, a to dobra wiadomość)