Makrela z czosnkiem i szałwią

8 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 makrele /80 dag/,

1 łyżeczka soli,

4-5 listków świeżej szałwi lub 2 łyżeczki suszonej,

1 łyżka pieprzu zielonego Prymat,

2 łyżki masła,

2 ząbki czosnku

Przyrządzanie:

Makrele oczyścić, wypatroszyć, dokładnie umyć, wewnątrz i zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. Czosnek obrać i razem z umytymi listkami szałwi drobno posiekać. Miękkie masło wymieszać z szałwią i czosnkiem, dodać zielony pieprz. Masą tą wysmarować ryby w środku i na zewnątrz. Opiekać na  mocno rozgrzanym grillu po5-7 min z każdej strony. Podawać z bagietką i sałatką z kapusty.