Szaszłyki z dorsza
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 80 dag filetów z dorsza,
- 4 twarde pomidory /45 dag/,
- 3 zielone papryki /60 dag/,
- 1 cebula /12 dag/,
- 10 dag słoniny /najlepiej wędzonej/,
- pieprz czarny mielony Prymat,
- papryka słodka Prymat,
- 4-6 łyżek oleju, sól
Przyrządzanie:
Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety pokroić na porcje, posolić, posypać pieprzem, papryką, polać olejem i odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Pomidory, zieloną paprykę i cebulę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Posolić, popieprzyć, posypać mieloną papryką obficie skropić olejem. Słoninę pokroić na plasterki. Na małe szpadki kolejno nabijać plastry ryby, pomidory, zieloną paprykę, cebulę i plasterki słoniny. Szaszłyki skropić olejem, ułożyć na gorącym grillu i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Podawać z ziemniakami i pikantna sałatką
www.prymat.pl