Woda infuzowana doskonale gasi pragnienie. Zobacz czego potrzebujesz

30 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Masz dość zwykłej, nudnej wody? Pomysły na wodę z dodatkiem owoców są zarówno pyszne, jak i orzeźwiające. Możemy pobudzić zmysły pysznym akcentem jabłka, cytryny lub rozkoszować się słońcem z mieszanką moreli, malin i mięty. Taki napój to chłodne orzeźwienie, które działa kojąco jak popołudniowy deszcz.

Wraz ze wzrostem temperatury odpowiednie nawodnienie staje się najważniejsze. Najlepszy i najprostszy sposób na nawodnienie organizmu to picie dużej ilości wody. Woda ma kluczowe znaczenie dla zastąpienia utraconego potu, dobrego funkcjonowania stawów, wypłukiwania odpadów z komórek i utrzymywania ciała w chłodzie i zdrowiu.

infuzowana woda

Fot.: Redakcja (M.D.)

Ale co robić jeśli znudziła nam się woda? Czy możemy pić wodę, zachowując jej świeżość i jednocześnie delektować się nią? Tak. Rozwiązanie jest proste – wystarczy pić wody z dodatkiem owoców, czyli tak zwane wody infuzowane z owocami. Nazwa jest bardzo modna i brzmi elegancko, a pochodzi od angielskiego terminu „infused”, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wstrzyknięta” lub „przeniknięta”. Woda infuzowana powstaje poprzez dodanie do wody i zalanie jednego lub kilku aromatycznych składników. Te proste, orzeźwiające mikstury królują w internecie, łatwo znaleźć receptury na mieszanki wody z jagodami, ogórkami, a nawet gałązkami ziół, które wyglądają równie orzeźwiająco, jak smakują. Piękno i zaleta wód z dodatkiem owoców to fakt, że woda przejmuje wszystkie słodkie smaki od dodatków, ale nie zawiera cukru i kalorii.

Jak zrobić wodę z dodatkiem owoców?

To tak proste, jak wygląda. Chociaż istnieje wiele drogich urządzeń i wysoce wyspecjalizowanych butelek, które obiecują, że przygotowanie wody z dodatkiem owoców będzie proste, proces ten jest równie łatwy bez nich. Wszystko czego potrzebujemy to naczynie, trochę wody, trochę owoców i trochę czasu. Najlepsze wody owocowe nie wymagają trudnych i szybkich przepisów, ani specjalnych urządzeń czy technik.

Najprostszym sposobem na dodanie wody do owoców jest połączenie ich i pozostawienie do wymieszania smaków. Z pokrojonych w plasterki cytryn, limonek i innych soczystych owoców wodę smakową można przygotować w ciągu kilku minut. Jednak świeże zioła i twarde owoce (czy warzywa), takie jak ogórki czy jabłka, wymagają nieco więcej czasu – nawet kilku godzin. Im dłużej trwa namaczanie (infuzja), tym mocniejsze będą smaki. Dotyczy to słodkich smaków owoców i warzyw, ale także gorzkich i kwaśnych. Aby w pełni wykorzystać wodę z dodatkiem owoców, najważniejszy jest czas.

Mocno aromatyzowane, soczyste owoce, takie jak cytryny i limonki oraz miękkie owoce jak maliny czy borówki leśne, nie wymagają dużo czasu. Najprostszy i najszybszy przepis na wodę z dodatkiem owoców wymaga jedynie odrobiny świeżych cytrusów. Wystarczy wycisnąć sok, zamieszać i wypić. Jeśli owoce cytrusowe zaparzają się zbyt długo, mogą nadać wodzie gorzki smak. Szczególnie cierpkie mogą być białe skórki cytrusów. Wiele przepisów na wodę z dodatkiem owoców zaleca usuwanie plasterków cytrusów po 2-3 godzinach, aby uniknąć tego gorzkiego posmaku. Niektórzy zalecają, aby całkowicie pominąć skórki cytrusów i pozostać przy słodko-pulchnym miąższu owoców.

Owoce miękkie, takie jak arbuz, mango, maliny i kiwi, również szybko infuzują, dlatego pozostawione w wodzie zbyt długo mogą blednąć i się rozpadać. Borówki amerykańskie, brzoskwinie, nektarynki i ananasy tolerują dłuższe namoczenie bez rozpadania się i gorzkości, ale można je też wcześniej usunąć, aby uzyskać jaśniejszy, bardziej subtelny smak. Bardziej twarde owoce i warzywa, jak jabłka, śliwki, seler czy marchew wymagają dłuższego czasu infuzji. Składniki te można zostawić w wodzie na całą noc (nawet do 12-18 godzin).

Aby szybciej uzyskać bardziej aromatyczne napary, kluczem są cienko pokrojone owoce i warzywa. Cieńsze plastry mają większą powierzchnię, a większa powierzchnia oznacza większe możliwości przedostania się produktu do otaczającej wody i jej przenikania. Większe plasterki są mniej podatne na rozwarstwianie się lub rozpadanie i lepiej znoszą długie moczenie, jednocześnie nadając wodzie swój świeży smak. Wiele przepisów sugeruje, aby najpierw wymieszać wodę z ziołami, delikatnie je ugniatając lub ugniatając, aby pomóc w uwolnieniu olejków eterycznych z łodyg i liści. Rozerwanie liści przed zaparzeniem również pomaga uwolnić smaki i aromaty.

Większość przepisów sugeruje zalanie owoców zimną wodą, aby smaki rozwinęły się wolniej i mocniej. Woda gorąca niszczy delikatność i słodycz owoców, ale już woda o temperaturze pokojowej może przyspieszyć proces infuzji. Aby szybciej przygotować wodę z dodatkiem owoców wystarczy pozostawić składniki do namoczenia w letniej wodzie na blacie kuchennym na 2-4 godzin, a następnie podawać z lodem. Aby uzyskać bardziej aromatyczny napar należy zalać składniki zimną wodą i wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Chłodny klimat w lodówce sprawi, że owoce będą dłużej świeże i aromatyczne, zapobiegając przenikaniu smaków do napoju.