Mój sposób na placuszki jogurtowe z borówkami. Puszyste jak chmurka

26 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Lekkie, puszyste i owocowe placuszki na jogurcie to letni klasyk. Najlepiej smakują podawane z cukrem oraz dodatkowym jogurtem i dodatkowymi owocami. Są puszyste, rozpływające się w ustach, złocistobrązowe i pękające smakiem soczystych borówek. Są tak dobre, że na stałe stały się naszym standardowym letnim daniem. To po prostu mały kawałek kulinarnego nieba.

Fot.: Redakcja (M.D.)

Borówki i jagody – owoce pełne zdrowia i smaku

Moje placuszki są grube, ale moim zdaniem takie właśnie są najlepsze, a do tego puszyste, słodkie i rozpływające się w ustach. Musi być jednak wystarczająco dużo miejsca na wypełnienie ich mnóstwem soczystych borówek.  Smak marzeń w letni sobotni poranek.

Placuszki wymagają jedynie mąki, otrębów, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, jajka i jogurtu naturalnego. Tak naprawdę jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim, maślanką, kefirem lub słodkim mlekiem, według uznania. Moim zdaniem do borówek najbardziej odpowiednim dodatkiem jest jogurt, który dobrze znosi ciężkość i soczystość owoców i pozwala placuszkom pięknie wyrosnąć. Zamiast proszku do pieczenia można wykorzystać sodę. Efekt jest podobny, osobiście jednak preferuję proszek do pieczenia. Ale co najważniejsze placuszki są pełne soczystych jagód leśnych i borówek amerykańskich. Uwielbiam łączyć ich smak. Borówki i jagody różnią się bowiem zarówno wyglądem, jak i smakiem. Wykorzystując jagody w kuchni, trzeba pamiętać, że są dość kwaśne, więc ich smak dobrze jest zbalansować innymi dodatkami. Dlatego łączenie tych owoców jest zabiegiem zaplanowanym i bardzo korzystnym i smakowo i wizualnie.

Jagody leśne lub czarne borówki leśne nadają plackom koloru, soczystości i lekkiej kwasowości, zaś borówki amerykańskie słodyczy i eksplozji smaku. Wszystkie owoce jagodowe zawsze smakują wyśmienicie, są bardzo pożywne i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Borówki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwas elagowy i resweratrol. Oprócz ochrony komórek te związki roślinne mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Pomagają też chronić komórki przed wysokim poziomem cukru we krwi, zwiększają wrażliwość na insulinę oraz zmniejszają reakcję insuliny na posiłki wysokowęglowodanowe.

Borówki są też dobrym źródłem błonnika w tym błonnika rozpuszczalnego. Badania pokazują, że spożywanie błonnika rozpuszczalnego spowalnia przepływ pokarmu w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do zmniejszenia głodu i zwiększonego uczucia sytości. Co więcej, błonnik pomaga zmniejszyć liczbę kalorii wchłanianych z posiłków mieszanych. Owoce jagodowe należą do najważniejszych źródeł witamin, minerałów i składników odżywczych. Dostarczają potasu, magnezu, witamin C i K i prebiotyków – węglowodanów , które pomagają zachować zdrowe jelita. Wykazano również, że regularne spożywanie owoców jagodowych pomaga obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Owoce borówek zawierają też mirtylinę, która uelastycznia ściany naczyń włosowatych i ogranicza zmiany chorobotwórcze.

Lokalnie uprawiane owoce są najświeższe, więc warto szukać ich na targu lub w dobrym warzywniaku. Ceny są najlepsze, gdy borówki są kupowane w sezonie, a ten właśnie trwa w najlepsze. Moje owoce zawsze pochodzą prosto z krzaczka, zbierane są w pobliskim lesie oraz u taty na działce. Ten smak jest najlepszy. Sezon na borówki leśne trwa tylko 2-3 tygodnie, dlatego warto się spieszyć ze zbiorami, które w tym roku są bardzo wczesne niż w innych sezonach.

Jak przygotować placuszki jogurtowe z borówkami – przepis

Składniki:
– 250 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– 100 g mąki pszennej
– po 40 g otrębów pszennych i orkiszowych
– kilka kropel aromatu migdałowego lub waniliowego (wg. uznania)
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– borówki amerykańskie i borówki leśne

Przygotowanie:
Jogurt naturalny wymieszać z jajkami, bardzo dokładnie. Dodać mąkę oraz otręby i wymieszać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać, dodać cukier waniliowy i wymieszać i na koniec dodać aromat i wymieszać. Do mieszanki wsypać owoce i już lekko wymieszać. Placuszki nakładać łyżką na gorący olej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na talerz i posypać cukrem. Moja propozycja podania to cukier biały, jogurt naturalny i owoce. Można także posypać cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym z dodatkiem listków mięty.

Polecamy również:

Racuchy – różne pyszne przepisy!

Takie racuszki robiła moja babcia. Do dzisiaj zachwycają smakiem

Letni obiad z owocami