Złote naleśniki to hit u mnie w domu. Rodzina nie wie, co do nich dodaję

8 lipca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Czy naleśniki mogą być zdrowe? Okazuje się, że po dodaniu tej drogocennej przyprawy ich wartość zdrowotna znacznie wzrośnie. Kluczowym dodatkiem do złotych naleśników jest kurkuma, znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających dzięki zawartym w niej polifenolom. Ta konkretna dawka antyutleniacza powoduje piękny złocisty kolor naszym naleśniczkom.

Każda gospodyni robi naleśniki według swojego sprawdzonego sposobu, Niektórzy dodają do nich wodę gazowaną aby były puszyste. Zwolennicy kuchni francuskiej dodadzą do nich roztopione masło. Inni z kolei uwielbiają je w bardzo delikatnej wersji i dodają do nich kefir lub maślankę. Jeśli jednak mamy zamiar je faszerować warto aby były zwarte i sprężyste, a więc poniższy przepis na klasyczne naleśniki na pewno będzie najlepszym rozwiązaniem. Na szybki i prosty deser na pewno naleśniki są dobrym pomysłem. Ja dodaję do swoich naleśników kurkumę. Moja rodzina je uwielbia, ale chyba nie zdaje sobie sprawy, dzięki czemu naleśniki zawdzięczają swój złocisty kolor…

złote naleśniki

fot: pixabay

Wystarczy je oprószyć cukrem pudrem albo posmarować ulubionymi konfiturami i mamy rozpływający się w ustach pyszny dodanej do porannej kawy. A kto nie kocha naleśników z serem? To połączenie bardzo znane w kuchniach całego świata to tradycyjny sposób na pyszne rozpoczęcie dnia. Do masy serowej dodajemy jedno żółtko ze sparzonego wcześniej jaja, cukier waniliowy i cynamon. Smarujemy masą usmażonego naleśnika i mamy gotowe danie na śniadanie, przekąskę na lunch lub kolację.

Moje złote naleśniki lubię nie tylko ze względu na ich piękny złocisty kolor, ale też dodatek kurkumy, którą staram się używać w wielu potrawach. Już w starożytnych Chinach kurkuma była używana do leczenia chorób pasożytniczych, wrzodów, stanów zapalnych i skurczy menstruacyjnych. Stosuje się ją w produkcji preparatów złożonych w dyfuzji trzustki oraz zaburzeniach trawienia. Dodatkowo kurkuma ochrania wątrobę przed uszkodzeniami, niewydolnością oraz stanami zapalnymi. Dodaję ją więc nie tylko do dań mięsnych, warzywnych, ale też czasem do kawy i deserów.

Przepis na cienkie złote naleśniki

1 szklanka mąki (można zmieszać pół na pół z razową)

1 szklanka  mleka

1 szklanka  wody mineralnej

2 jaja

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

łyżeczka kurkumy

Mikserem ubić całe jaja z mąką na gładką masę. Dodać mleko, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Ostawić na 2 godziny. Po tym czasie, jeśli ciasto będzie za gęste dolać troszkę ciepłej wody. Smażyć z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni. Naleśniki można podawać z cukrem pudrem albo faszerować je szpinakiem i serem feta, pieczarkami, mięsem mielonym, kapustą lub tradycyjnie masą z białego sera. W każdej postaci są pyszne i do końca zjadane przez członków mojej rodziny. Z wytrawnych naleśników cenimy sobie też te na sposób ukraiński z mielonymi ziemniakami a na słodko z bitą śmietaną i owocami, polane gorącą czekoladą.