Idealne kotlety na upalne dni. Robię je z jednego warzywa i smakują obłędnie

23 czerwca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Latem w czasie upałów chętnie sięgamy po sprawdzone przepisy na lekkostrawne i bezmięsne dania. Kotleciki mielone to sprawdzony sposób na smaczny letni obiad. Wystarczy do nich zaserwować gotowane wczesne ziemniaki z koperkiem lub ryż i szybki obiad gotowy. Nikt przecież nie wyobraża sobie stać w kuchni w czasie doskwierającego gorącego powietrza na zewnątrz.

Nie wyobrażam sobie lata bez obiadu składającego się  makaronu czy ryżu z dodatkiem truskawek lub bez owocowych zup. W naszym domu w okresie letnim często na naszych stołach gości zupa wiśniowa z ziemniakami, kapuśniak z młodej kapusty, wariacje na temat naleśników z warzywami czy właśnie kotleciki warzywne. Nie obędzie się również w upalne dni bez chłodnika z botwinki lub ogórków z dodatkiem kopru i kefiru. Natomiast te kotlety z kalafiora smakują całej mojej rodzinie o każdej porze roku, tym bardziej, że to warzywo można zakupić przez od maja do listopada. Wykonuje się je szybko bez nadmiernego wysiłku, zwykle serwuję je z surówką z młodej kapusty lub marchewki i ryżem.

Z czego zrobić kotlety warzywne na upalne dni

W zasadzie kotlety możemy wykonać praktycznie z każdego warzywa, nam smakują kotlety  z brokułów, fasoli, kapusty z kaszą, kotleciki z cukinii lub z buraków. Możliwości jest naprawdę wiele, i wszystko zależy od naszej inwencji i tego, co obecnie serwują lokalne stragany. Warzywa są lekkostrawne, ale też dodatkowo dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych: witamin i minerałów. Z reguły latem odczuwamy mniejszy apetyt na tłuste i kaloryczne dania. Wolimy spożywać potrawy  lekkostrawne, składające się z warzyw i świeżych owoców.

Nam smakują właśnie najbardziej kotlety z kalafiora, który jest niskokaloryczny i zawiera i dużą ilość witaminy C oraz  E, B1, B2, B3, B6, K a także jest źródłem potasu, magnezu, fosforu, cynku, manganu, żelaza oraz wapnia.

Kotlety warzywne z kalafiora na upalne dni

Składniki:

– 1 kalafior
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 czerstwa kajzerka lub pół szklanki bułki tartej
– 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 jajka
– olej do smażenia
– przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki mielonej gorczycy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki papryki chili, sól do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chłodnego kalafiora włożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem. Do miski z kalafiorem włożyć uprzednio namoczoną czerstwą kajzerkę lub wsypać ok. pół szklanki bułki tartej. Wbić 2 jajka, dodać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki wyrobić dłonią na jednolitą masę. Z masy formować niezbyt duże okrągłe albo owalne kotlety. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki do zarumienienia po jednej i po drugiej stronie.