Mięciutkie szaszłyki z polędwicy wieprzowej na grilla

2 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Nie oszukujmy się: ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę w gorące dni lata, jest spędzanie czasu w kuchni! Ale to, że chcemy w pełni wykorzystać promienie słoneczne, nie oznacza, że ​​musimy rezygnować ze smaku letniego słońca, przygotowując bezbarwne i nudne sałatki lub zimne posiłki. Zamiast tego warto korzystać ze smacznych i kolorowych pomysłów na letni obiad, które zaspokoją wszystkie wymagania. Latem przygotowuję szaszłyki wyłącznie z tego mięsa, moi goście nie mogą wyjść z zachwytu!

Istnieje bardzo wiele pomysłów na pyszne i pożywne posiłki idealne na lato. Kuchnia letnia powinna sięgać po przepisy, które uproszczą rutynę obiadową, są szybkie, apetyczne oraz pożywne. Warto też poznać kreatywne sposoby na włączenie sezonowych letnich warzyw do każdego obiadu, które nie tylko ożywią i ozdobią nasz talerz, ale są też zdrowe i orzeźwiające. Oczywiście można każdy z posiłków urozmaicić mrożonymi deserami i porcją orzeźwiających letnich koktajli, które są polecane na upał, jednak konkret w postaci dania obiadowego pełnowartościowego i smacznego jest najbardziej istotny.

Myśląc o wszystkich swoich ulubionych letnich potrawach zawsze w pierwszej kolejności pojawiają się grillowane szaszłyki. Oczywiście takie na długim patyku. Podane z białym ryżem i ogórkami. Szaszłyki są obowiązkowe w moim letnim menu z kilku bardzo banalnych powodów. Po pierwsze zamieniają przeciętne składniki w coś spektakularnego, po drugie sprawiają, że grillowanie jest wyjątkowo łatwe (szczególnie dla tych, którzy nie są mistrzami grillowania), a po trzecie sprzątanie jest dziecinnie proste, gdy obiad jest podawany na patyku. I możemy korzystać z letniego słońca, z pełnymi brzuchami i zadowoleniem z szybko przygotowanego obiadu.

Pikantne szaszłyki z polędwiczek wieprzowych jak zrobić

Odkąd sama stosuję patyczki metalowe przygotowywanie szaszłyków z każdego składnika jest dziecinnie proste. Jeśli jednak zdecydujecie się na patyczki drewniane, warto pamiętać aby namoczyć je w wodzie na co najmniej 30 min. przed włożeniem ich na grilla – w przeciwnym razie mogą się zapalić, a to nie jest ani miłe, ani potrzebne, ani wskazane. Najlepsza kolejność przygotowania szaszłyków: pokroić mięso (i warzywa) na jednakowe kawałki (większe niż ruszt grilla), zamarynować lub doprawić wszystko (najlepiej przez co najmniej pół godziny) i na koniec przygotować pyszny szaszłyk. Wszystko razem wygląda na dużo pracy, ale jest naprawdę łatwe. Bardzo lubię, gdy przepisy wymagają wyjątkowych przypraw, które może nie są regularnie używane, ale nadają daniu fantastycznego smaku i letniego aromatu. Te słodkie, pikantne szaszłyki i orzeźwiająca sałatka z ogórków naprawdę trafiają w moje letnie wymagania.

Przystawka ogórkowa do szaszłyków to połączenie idealne na lato. Wszystkie warzywa są dobrym dodatkiem do potraw z grilla, jednak dodatek ogórka sprawia, że ​​danie staje się świeższe i smaczniejsze, a także apetycznie kolorowe. Ogórki to jedno z moich ulubionych warzyw ogrodowych, dlatego często korzystam z tego przepisu na najłatwiejszą sałatkę. Dostałam go wiele lat temu od koleżanki i do dzisiaj uwielbiam. Słyszałam, że ta orzeźwiająca sałatka bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, ale u nas w domu rozchodzi się tak szybko, że sama się nie przekonałam. Ogórki można kupić przez cały rok, jednak zdecydowanie zaleca się włączenie tego składnika do naszej diety latem. Ogórek składa się aż w 95% z wody i dwóch związków – kwasu askorbinowego i kwasu kawowego – które zapobiegają zatrzymywaniu wody. Ze względu na wysoką zawartość wody wspomaga nawodnienie organizmu i wypłukiwanie toksyn. Błonnik zawarty w ogórkach wspomaga trawienie, a witamina K wspiera zdrowie kości, zapewniając siłę i energię przez całe lato.

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z ryżem i ogórkami – smak lata

Składniki:

– 1/3 szklanki sosu hoisin
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 3 łyżeczki miodu
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1,5 kg polędwicy wieprzowej, pokrojonej w duże kostki
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– 1/2 łyżeczki soli
– ogórki pokrojone w cienkie plasterki
– 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
– 10 szalotek
– 4 szklanki ugotowanego białego ryżu

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać marynatę: sos hoisin, sos sojowy, 1/3 szklanki miodu, brązowy cukier, czosnek, pieprz, imbir i olej sezamowy. Dodać wieprzowinę i wymieszać. Marynować w lodówce co najmniej 2 godz. (najlepiej całą noc). Wymieszać ocet ryżowy, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, 2 łyżeczki miodu i sól. Pokrojone ogórki wrzucić do miski, zalać dressingiem i dodać nasiona sezamu. Dokładnie wymieszać. Nadziewać kawałki wieprzowiny na patyki szaszłykowe naprzemiennie z szalotkami. Rozgrzać grill lub patelnię grillową i grillować szaszłyki, często obracając (od 12 do 15 min.). Zdjąć z grilla i odstawić na co najmniej 5 min. Podawać z ryżem i sałatką z ogórków. Posypać ciemnozielonymi częściami szalotek.