Nietypowy przepis na bezy. Ten dodatek zmieni ich oblicze już na zawsze

21 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą. Czarna lukrecja to składnik kontrowersyjny, jednak warto go poznać. Przedstawiamy i polecamy nietypowy przepis na bezy z lukrecją, które zachwycą każdego łasucha, konesera słodyczy oraz wielbicieli oryginalnych pomysłów na domowe desery.

Korzeń lukrecji to skarbnica różnych substancji prozdrowotnych oraz roślinne źródło niezwykłej słodkości. W korzeniu lukrecji zidentyfikowano ok. 400 różnych składników chemicznych, w tym m.in. flawonoidy, kumaryny, saponiny triterpenowe i liczne polisacharydy, a także takie substancje jak linalol, fenchon czy aldehyd benzoesowy. Charakterystyczną słodycz nadaje glicyryzyna nazywana naturalnym lukrecjowym słodzikiem, która jest 50 razy słodsza od cukru. Skład chemiczny jest naprawdę skomplikowany i trudny do zapamiętania, warto jednak mieć świadomość, że właśnie dzięki obecności tych aktywnych związków lukrecja cechuje się istotnymi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi.

Spożywanie lukrecji ma wiele zalet i korzyści dla całego organizmu. Lecznicze zastosowanie lukrecji sięga starożytnego Egiptu, gdzie z korzenia robiono słodki napój dla faraonów. Obecnie wykorzystuje się go do leczenia różnych dolegliwości oraz do aromatyzowania cukierków, napojów i leków. W medycynie ludowej poleca się ją do leczenia zgagi, niestrawności, wrzodów żołądka i refluksu, a także oczyszczania wątroby. Jest też środkiem przeczyszczającym i przeciwhistaminowym. Lukrecja zawiera fitoestrogeny, które u kobiet pomagają łagodzić objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takich jak obniżony nastrój, zatrzymanie wody w organizmie, drażliwość, nasilenie uderzeń gorąca. Lukrecja stosowana jest również pomocniczo w leczeniu osteoporozy pomenopauzalnej u kobiet. Uważa się także, że lukrecja chroni przed próchnicą i leczy różne schorzenia jamy ustnej, w tym pleśniawki i zapalenie ozębnej.

Lukrecja do bezów

Lukrecja dzięki działaniu wykrztuśnemu jest wskazana w leczeniu kaszlu i w chorobach dróg oddechowych, bowiem substancje czynne zawarte w korzeniu lukrecji istotnie zmniejszają lepkość śluzu w drogach oddechowych oraz pobudzają funkcje wydzielnicze błon śluzowych oraz ruchów nabłonka rzęskowego w górnych drogach oddechowych. Ponadto słodka glicyryzyna charakterystyczna dla lukrecji działa przeciwwirusowo, bakteriostatycznie i immunosupresyjne, dlatego jest pomocna także przy przeziębieniach, astmie oraz przewlekłej chrypce. Spożywanie korzenia lukrecji w różnej formie zmniejsza też chroniczne zmęczenie, zwłaszcza przy zmianach pór roku. Korzeń lukrecji był i nadal jest chętnie wykorzystywany przez wiele osób, jako wsparcie dla codziennej pielęgnacji skóry.

Lukrecja może być spożywana w różnej postaci. Najpopularniejszą z nich są znane wszystkim cukierki i żelki lukrecjowe oraz napoje, soki i syropy. Może być także spożywana w formie naparu lub herbatek aromatyzowanych. Smak lukrecji jest sporą inspiracją do różnego rodzaju potraw, dlatego chętnie wykorzystywana jest w kuchni i przemyśle spożywczym. Polecamy przepis na bezy z lukrecją. Podajemy przepis tradycyjny, można jednak wykorzystać inspirację aby przygotować bezy-fit lub bezy bez cukru. Niezmiennym i najważniejszym dodatkiem jest tu oczywiście lukrecja. Sproszkowany korzeń lukrecji jest tu odpowiedzialny tylko za kolor, proszek lukrecjowy jest bowiem pozbawiony smaku.

Przepis na bezy z lukrecją

Składniki:

– 2 białka
– 1/4 szklanki drobnego białego cukru
– 1 łyżeczka czarnej lukrecji w proszku bez cukru
– mała szczypta soli
– czarny naturalny barwnik spożywczy (węgiel)

Przygotowanie:

Białka idealnie oddzielone od żółtek umieścić w czystym i suchym naczyniu. Dodać małą szczyptę soli i ubijać mikserem ok. 2-3 min. Periodycznie dodawać cukier po 1 łyżce i miksować aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Ubite białka powinny mieć konsystencję kremowej, sztywnej piany. Na końcu dodać lukrecję i lekko wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Krem bezowy przełożyć do rękawa cukierniczego posmarowanego barwnikiem. Właśnie dzięki temu zabiegowi uzyskamy pożądane czarne i oryginalne smugi na bezach. Bezy w kształcie kwiatków piec w piekarniku ustawionym na 100 st. C przez 1,5 godz.