Biorę kefir i przygotowuję kilka przepysznych dań

6 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Kefir zazwyczaj pijemy samodzielnie, stosujemy też w owocowych lub warzywnych koktajlach oraz orzeźwiających letnich chłodnikach. Jednak na kefirze możemy też przygotować wiele smacznych dań, jak racuchy, placuszki, ciasta, zupy i sosy.

kefir

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, wytwarzanym z użyciem odpowiednich bakterii i drożdży. Kefir jako naturalny produkt mleczny cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera duże ilości witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i białka, zawiera również wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Jest również znany z właściwości probiotycznych. Spożywanie kefiru wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie i obniża poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Dzięki obecności probiotyków i prebiotyków pomaga w zapobieganiu problemom trawiennym, jak zaparcia czy biegunki, jest również korzystny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ bakterie obecne w kefirze pomagają w jej rozkładzie. Poprawa mikroflory jelitowej wspomagana przez kefir, może także zwiększać wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

Można go pić jako napój lub w połączeniu z innymi produktami, takimi jak owoce, warzywa, orzechy lub zioła. Kefir jest również doskonałym dodatkiem do różnych potraw, takich jak sałatki, koktajle lub smoothie. Można go również wykorzystać do przygotowania różnych sosów i dipów, deserów, ciast i zup. Kefir można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Krupnik jaglany z ziemniakami na kefirze

Składniki:
– 700 g ziemniaków
– 100 g boczku wędzonego
– 1 marchewka
– 1 korzeń pietruszki
– 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz (do smaku)
– 1 liść laurowy
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku
– 3 łyżki oleju
– 400 ml kefiru
– 1 łyżka mąki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i przesmażać razem. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki. Do cebuli dodać marchew i pietruszkę i przesmażyć razem (ok. 1 min.). Do garnka dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz oraz suchą kaszę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wodą (1 l) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Kefir wymieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do garnka i gotować 5 min. Doprawić do smaku, posypać zieleniną.

Krupnik jaglany z ziemniakami na kefirze

Podkarpacka zupa szczawiowa na kefirze

Składniki:
– 1 l wody lub wywaru warzywnego
– 1 marchew
– kawałek selera
– 1 cebula
– 1/2 pęczka koperku
– 2 garści świeżego szczawiu
– 100 g masła
– 1 ząbek czosnku
– 2 szklanki kefiru
– 2 łyżki mąki pszennej
– jajka na twardo

Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą włożyć obraną marchew, seler i całą cebulę i gotować na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa zmiękną wyjąć. Umyty szczaw drobno pokroić i podsmażyć na maśle, po czym dodać do wywaru. Kefir i mąkę wymieszać, zaprawić gorącą zupą i wlać do garnka. Na koniec do zupy dodać pokrojony czosnek i posiekany świeży koperek. Podawać z ugotowanym jajkiem lub ugotowanymi ziemniakami, także wyśmienicie smakuje z ryżem.

Podkarpacka zupa szczawiowa na kefirze

Kluseczki na kefirze

Składniki:
– 2 duże jajka
– 250 ml kefiru
– 240-320 g mąki pszennej
– sól do smaku

Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i dolać kefir oraz dodać odrobinę soli. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej aby powstała jednolita masa. Dosypać mąkę i ponownie wymieszać. Zagotować wodę i zamoczyć w niej łyżkę. Nabierać masę na kluski i kłaść ją na wrzątek. Gotować przez ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową.

Kluseczki na kefirze

Racuchy na kefirze

Składniki:
– 2 duże jajka
– 400 ml kefiru naturalnego
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 320 g mąki pszennej
– olej do smażenia
– cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Jajka wymieszać z kefirem za pomocą trzepaczki, aż powstanie jednolita masa. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Na nagrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron na małej ilości oleju. Gotowe racuchy na kefirze podawać lekko oprószone cukrem, z owocami lub ulubioną konfiturą.

Racuchy na kefirze

Szybkie ciasto na kefirze

Składniki:
– 3 jajka
– 1 szklanka cukru (170 g)
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 1 szklanka kefiru
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 300 g truskawek
– szczypta soli

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą pianę (ok. 5 min.). Następnie dodać resztę składników poza truskawkami i miksować do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki przekroić i rozłożyć na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy. Ciasto piec przez ok. 50 min. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Szybkie ciasto na kefirze