Koreczki na letnie przyjęcie

6 września 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Koreczki na imprezę możemy przygotowywać na różne sposoby. Zarówno te wegetariańskie, jak i z dodatkiem mięsa czy ryb, cieszą się nieustanną popularnością. Warto mieszać i komponować smaki tak, aby zbalansować kontrast smaku słonego, słodkiego i kwaśnego. Eleganckie koreczki na imprezę mogą powstawać z niecodziennych dodatków: ciekawych serów, oliwek i marynowanych dodatków. Koreczki możemy urozmaicić dodatkiem owoców takich jak ananas, winogrona lub banan.

imprezowe koreczki

Koreczki z kukurydzą

Składniki:
– pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
– kolby mini kukurydzy
– oliwki (czarne i zielone)
– korniszony lub papryka konserwowa
– wędzone tofu

Przygotowanie:
Pomidorki pokroić. Składniki nadziewać na wykałaczki w dowolnej kolejności.

koreczki z kukurydzą

Koreczki z oliwkami

Składniki:
– 100 g oliwek czarnych
– 1 papryka czerwona
– 5 ogórków konserwowych
– 100 g sera haloumi
– 200 g salami
– 6-8 kromek chleba razowego

Przygotowanie:
Ser haloumi, paprykę i chleb pokroić w kostkę. Ogórki pokroić na grube plastry. Nadziewać na wykałaczki po kolei – chleb, ser haloumi, plaster salami zwinięty „na cztery”, ogórek, paprykę i oliwkę.

koreczki z oliwkami

Koreczki z fetą

Składniki:
– 100 g oliwek czarnych
– 100 g sera feta
– papryka konserwowa
– 1 ogórek

Przygotowanie:
Ser feta pokroić w kostkę, a ogórka w półksiężyce. Kostkę sera owinąć plastrem papryki konserwowej i nadziać na wykałaczkę. Dodać kawałek ogórka i oliwkę.

koreczki z fetą

Koreczki owocowe

Składniki:
– 200 g winogron
– 2 pomarańcze
– 2 kiwi
– 2 banany
– truskawki (w sezonie)
– sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie owoce umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym. Kiwi i pomarańcze obierać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Banana pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny – żeby nie ściemniał. Na wykałaczkę nadziewać po kolei – banana, kiwi, winogrono, przekrojoną na pół truskawkę (opcjonalnie) i pomarańczę. Koreczki z owoców podawać udekorowane listkami świeżej mięty.

koreczki owocowe

Koreczki z melonem

Składniki:
– 1/2 melona
– 250 g opakowanie mini kuleczek mozzarelli
– 150 g szynki parmeńskiej, suszonej, prosciutto crudo
– bazylia
– zagęszczony lub zwykły ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Melona obrać i pokroić w kostkę. Suszoną szynkę pokroić w paski. Kawałki melona nadziać na patyczki razem z kulką mozzarelli, bazylią oraz złożonym paseczkiem suszonej szynki. Ułożyć na półmisku, przed podaniem skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

koreczki z melonem



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...