Intel – nowoczesne technologie w kuchni

26 sierpnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Firma Intel większości z nas kojarzy się, i całkiem słusznie, przede wszystkim z produkcją procesorów. Jednak w jej laboratoriach zatrudnieni tam naukowcy i inżynierowie prowadzą badania związane nie tylko z przyszłymi technologiami, które trafią do układów scalonych, ale również pracują nad rozwojem technologii dotyczących innych, często bardzo odległych w stosunku do procesorów dziedzinach. Tym badaniom dedykowana jest odbywająca się już od kilku lat konferencja Researach@Intel Day. Tegoroczna edycja poświęcona była w znacznej mierze technologiom związanym z zastosowaniami cyfrowych, sterowanych komputerowo urządzeń w codziennym życiu oraz nowatorskim interfejsom użytkownika.
Podczas corocznego spotkania Intel@Research Day firma Intel zaprezentowała prototypowy system (Intel’s Oasis – a „Smart Kitchen Top”), który ma zrewolucjonizować codzienne, kuchenne zmagania i całkowicie zmienić oblicze codziennych czynności.
System stworzony przez firmę Intel łączy algorytmy wizyjne czasu rzeczywistego, kamery 3D i mikroprojekcję w celu szybkiego rozpoznawania oraz śledzenia fizycznych obiektów i gestów. Można go łatwo zainstalować w każdym domu lub pokoju z wykorzystaniem niemal dowolnej poziomej lub pionowej powierzchni.
Badacze firmy Intel stworzyli system umożliwiający wyświetlanie interaktywnych obrazów na powierzchniach codziennego użytku, takich jak stół czy blat kuchenny. Mikroprojektor i niewielkich rozmiarów kamerę 3D instaluje się bezpośrednio nad lub nieopodal kuchennego blatu. Obiektyw na bieżąco skanuje powierzchnię w poszukiwaniu ruchu. Kiedy jakieś produkty pojawią się w polu widzenia, odpowiednie algorytmy identyfikują je i wyszukują możliwe połączenia, oraz przepisy, w których dane składniki się znajdują. Użytkownik może wybrać któryś z nich z wyświetlanego na blacie menu. Kiedy to zrobi, dostępny staje się dokładny opis wykonania potrawy, krótki filmowy instruktaż, a nawet efekt końcowy. Istnieje także funkcja tworzenia koszyków zakupów, sprzężonych ze sklepami internetowymi, oraz opcja rozpoznawania gestów.
Technologia ta umożliwia między innymi wyszukiwanie przepisów kulinarnych dla dowolnych produktów spożywczych znajdujących się akurat na blacie czy dodanie tych produktów do listy zakupów. Po wyświetleniu przepisu system umożliwia także obejrzenie filmu video prezentującego proces przygotowania potrawy czy zdjęcia pokazujące jak powinien wyglądać końcowy efekt. System, oczywiście, może znaleźć bardzo wiele innych funkcji i zastosowań. Podczas Research Day zaprezentowano tylko te kilka.
Jeśli technologia wejdzie w życie i będzie osiągalna dla szarego użytkownika, może się stać równie przełomowym momentem dla światowego żywienia co pierwsza książka Julii Child. Teraz kazdy będzie swoim własnych francuskim szefem kuchni.
Zobacz film: http://www.youtube.com/watch?v=1V3M0bMvtjs&feature=youtube_gdata
Dodała: Marta