Rybne roladki ze szpinakiem
składniki:
– 1 szalotka
– łyżka masła
– 150 gram szpinaku
– łyżka śmietanki kremówki
– 2 łyżki startego żółtego sera
– 3 pomarańcze
– marchewka
– 6 filetów soli
– natka pietruszki
– sól
– pieprz, gałka muszkatołowa
Szalotkę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, ser, śmietankę, doprawić do smaku. Chwilkę pogotować na małym ogniu i przestudzić. Pomarańcze obrać, z jednej wycisnąć sok, dwie podzielić na cząstki – odłożyć. Na filety rybne wycisnąć nieco soku pomarańczowego, oprószyć solą. Marchew obrać, pokroić wzdłuż na cienkie plastry długości 6 cm. Na filetach rozsmarować nadzienie szpinakowe, zrolować, spiąć wykałaczkami, zawinąć w folię aluminiową – w folii zrobić małe dziurki. Na folii ułożyć plastry marchwi i cząstki pomarańczy, polać pozostałym sokiem z pomarańczy. Roladki zapiekać około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Na talerzach rozłożyć marchewki, pomarańcze, pośrodku roladki, udekorować natką itp