Sos truskawkowy do deserów

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Można nim polać lody, naleśniki albo np. kluski leniwe…

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek – mogą być świeże albo mrożone
  • 3-4 łyżki cukru (ilość cukru w/g własnego smaku – dojrzałe truskawki potrzebują go mniej)
  • sok z 1 cytryny

sposób przygotowania: Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy – to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce. Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron…jest pyszny!

file1282419524



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...