Zielony Olej – esencja zdrowej mocy prosto z natury

7 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Nie jest tajemnicą, że nierafinowane oleje pochodzenia naturalnego to prawdziwa skarbnica dobroczynnych składników. Mają one doskonały wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Stosowane już przez naszych przodków, skutecznie chronią przed rozwojem raka i innych chorób cywilizacyjnych. Jednak, aby faktycznie odczuć ich dobroczynne działanie, należy sięgać wyłącznie po wysokiej jakości produkty pochodzenia naturalnego.

Zielony Olej - esencja zdrowej mocy prosto z natury

Organizm nie potrafi wytworzyć kwasów omega-3 i omega-6 samodzielnie, dlatego musimy spożywać produkty, które je zawierają. Najlepszym źródłem są w tym przypadku naturalne oleje nierafinowane. Zapewniają one ochronę antyrakową i przeciwcukrzycową, powodują wzrost energii i koncentracji, wspomagają odchudzanie, mają dobry wpływ na układ nerwowy. Oddziałują też na nasz wygląd, czyli stan skóry, włosów i paznokci. Każdy olej nierafinowany posiada swoje charakterystyczne właściwości.

Badania wykazują, że najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 charakteryzują się oleje: lniany i orzecha włoskiego, natomiast kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 oleje: z pestek winogron, z orzecha włoskiego, kiełków pszenicy, a także słonecznikowy i kukurydziany. Kwas γ-linolenowy (GLA) występuje w oleju z ogórecznika, wiesiołka oraz w oleju konopnym. Najkorzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 charakteryzuje się olej rzepakowy, przy bardzo wysokiej zawartości kwasów należących do obu rodzin.

oleje i oliwy

Warto mieć świadomość, które oleje są wartościowe i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Dobroczynne działanie wykazują jedynie te oleje, które są świeże, tłoczone na zimno, a przy tym nieoczyszczone, nieutlenione i nierafinowane. Najzdrowszym i zarazem najlepszym wyborem są oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, z krótkim terminem przydatności do spożycia, w szklanych, ciemnych butelkach. Sposób tłoczenia olejów jest niezwykle ważny szczególnie, jeżeli chodzi o zawarte w nich składniki odżywcze. Produkt otrzymywany metodą tłoczenia na zimno zachowuje najkorzystniejsze dla organizmu człowieka walory odżywcze. Takie oleje mają też dodatkowe walory prozdrowotne. Jednym z miejsc, w którym znajdziemy w tak niewielkim stopniu przetworzone i dobre jakościowo produkty, jest nowoczesna olejarnia Zielony Olej.

Tłuszcze nierafinowane, tłoczone na zimno powinny być spożywane wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sosów sałatkowych, dipów, pieczywa, itp. Zachęcamy do skorzystania z bogatej oferty nierafinowanych olejów tłoczonych na zimno o naturalnym smaku i pięknym zapachu z olejarni Zielony Olej. Z szerokiej gamy produktów możemy wybrać olej w zależności od naszych preferencji smakowych czy potrzeb zdrowotnych. Oleje roślinne to bogactwo witamin, minerałów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a dieta, obok sposobu i warunków życia, jest jednym z najważniejszych czynników zdrowia człowieka i dobrego samopoczucia.

olej z pestek dyni

Do produkcji każdego z olejów olejarnia Zielony Olej używa składników najwyższej jakości, pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców, którzy są liderami w swojej dziedzinie. Ziarna wykorzystywane do produkcji olejów spełniają bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddawane są szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów. Oleje produkowane są z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych, niestosujących żadnych środków chemicznych. Zielony Olej do produkcji nie używa żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu. Wszystkie produkty posiadają badania przydatności do spożycia i są produkowane z nasion z atestami spożywczymi. Zielony Olej to nowoczesna olejarnia bazująca na tradycji, doświadczeniu pokoleń i najnowszej wiedzy na temat produkcji zdrowych olei.

Oleje naturalne są otrzymywane w wyniku tłoczenia na zimno, który odbywa się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 40 st. C) dzięki czemu zawarte w olejach składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty, zachowują swoją naturalną strukturę i aktywność biologiczną. Oleje nie są w żaden sposób oczyszczane zachowując całe bogactwo niezbędnych składników odżywczych. W asortymencie olejarni Zielony Olej znajdziemy m.in.: olej z czarnuszki, olej lniany, konopny, z ostropestu i orzecha włoskiego, olej rydzowy, olej z dyni, ogórecznika, rokitnika oraz z wiesiołka, a także olej dla dzieci i kompozycję olei tłoczonych na zimno.

olej z nasion konopii

Olej lniany ma działanie antynowotworowe i przeciwzapalne oraz największą ilość kwasów omega-3. Aby zachować zdrowotne właściwości kwasów omega-3 należy olej lniany przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce od 4 do 10 st. C) w ciemnych butelkach, chronić przed działaniem światła, powietrza i temperatury. Olej ten dzięki wyjątkowym właściwościom pomaga obniżać poziom cholesterolu, wspomaga procesy trawienne, pracę układu odpornościowego, oddechowego a także krwionośnego, przeciwdziała miażdżycy oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny, regulując przemianę materii. Znacząca obecność witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób i pomaga w ich zwalczaniu. Duża zawartość beta-karotenu działa korzystnie na funkcjonowanie zmysłu wzroku oraz układ immunologiczny.

Olej z czarnuszki to wyjątkowy dar natury o bardzo szerokim spectrum działania. To naturalny sposób na alergię i problemy skórne, wsparcie dla odporności i podczas infekcji. Olej obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami serca, jest doskonałym remedium na problemy żołądkowe, ułatwia regenerację wątroby i błon śluzowych, a także reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki obecności, takich składników, jak: selen, alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, tymochinon i tymol, znanych ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych, cechuje go wyraźnie zaznaczone działanie przeciwutleniające. Stosowany w aromaterapii wycisza, pomaga znosić stres, wspomaga proces prawidłowego snu. Olej z czarnuszki to również preparat o efektywnym działaniu pielęgnacyjnym.

kompozycja olei

Olej konopny ma lekko orzechowy smak. Zawiera duże ilości witamin A, C, E, K i B oraz cynku wapnia i magnezu. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze, wspiera układ immunologiczny, jak również zmniejsza stany zapalne stawów. Regularne przyjmowanie oleju konopnego zwalcza pojawienie się cukrzycy, wspomaga układ trawienny i pracę jelit, pomaga walczyć z nadciśnieniem, wspomaga pracę serca zapobiegając pojawianiu się zawałów. Działa kojąco, łagodząco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Szczególnie polecany osobom zmagającym się z uciążliwymi bólami głowy – migreną, kręgosłupa i innymi. Może być stosowany jako środek spożywczy lub bezpośrednio na skórę.

Olej z pestek dyni jest od dawna znany jako skuteczna pomoc w walce z pasożytami, jednak jego właściwości są znacznie szersze. Zawarte w nim fitosterole, działają na podobnej zasadzie jak hormony, dzięki czemu pomagają obniżyć nadmierne stężenie dihydrotestosteronu, który odpowiada za przerost gruczołu krokowego u mężczyzn. Jest też świetnym wsparciem w infekcjach i alergiach, a jako wyjątkowo łagodny dla żołądka, pomaga poprawić działanie układu pokarmowego. Olej wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego jego systematyczne spożywanie może przynieść szereg korzyści – m.in. zmniejszenie niepokoju i stanów lękowych, poprawę samopoczucia i łatwiejsze zasypianie. Niezwykle ciemny, rubinowo – zielony kolor oleju, łączy się z zapachem delikatnie przypominającym orzechy, a smak doskonale odzwierciedla smak dyniowych pestek, z których został wytłoczony.

olej z pestek dyni

Olej z wiesiołka to jeden z najskuteczniejszych olejów dla zdrowia kobiety – pomaga utrzymać równowagę hormonalną, również w okresie menopauzy, a także łagodzi objawy PMS. Kwas gamma-linolenowy i kwas linolowy wspierają funkcjonowanie kobiecego układu rozrodczego. Olej z wiesiołka jest również sprzymierzeńcem odchudzających się, ponieważ zapobiega magazynowaniu się tłuszczów i ułatwia ich spalanie, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu. Po olej w formie czystej powinny sięgać również osoby starsze, ponieważ łagodzi dolegliwości reumatyczne wspomagając regeneracje tkanek łącznej i chrzęstnej. Używany jest w celach kulinarnych oraz w kosmetologii.

Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ze względu na wyjątkowe właściwości posiada szerokie zastosowanie zdrowotne. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom łagodzi stany zapalne, pomaga walczyć z oparzeniami, wysypkami, podrażnieniami skóry – działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Dodatkowo zaleca się jego stosowanie podczas diety i odchudzania, wspomaga bowiem procesy metaboliczne i przyczynia się do zdrowszej i szybszej utraty wagi.

Olej rydzowy (z lnianki) zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, podobnie jak olej lniany. Tłuszcze te sprawiają, że nadaje się on do stosowania jako naturalny , równoważący proporcje różnych typów tłuszczów. Jest silnym antyoksydantem, głównie ze względu na bogatą obecność witaminy E, zapobiega stanom zapalnym – hamuje podrażnienia i infekcje, zwiększa odporność organizmu, wspomaga leczenia artretyzmu – ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3, może być stosowany w celu złagodzenia bólu podczas zapalenia stawów. Można go stosować jako olej sałatkowy, gdyż posiada przyjemny smak, który dobrze współgra z wieloma rodzajami żywności oraz dań.

Olej z rokitnika zawiera flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające. Ważnym składnikiem są także garbniki. Działają one antybakteryjnie, przeciwzapalnie, bardzo pozytywnie wpływają na stan skóry i przyspieszają rekonwalescencję po otarciach, ugryzieniach, różnego rodzaju wysypkach. Zawiera także związki fenolowe, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy dezynfekowaniu wszelkich ran, otarć i zaczerwienień skóry. Przede wszystkim jest to źródło takich witamin jak A, B oraz C, dlatego wspomaga on także odporność organizmu. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dzięki czemu wspomaga organizm w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. Zawarte w oleju z rokitnika fitosterole neutralizują wolne rodniki, w związku z czym olej z rokitnika nazywany jest źródłem młodości. Dodatkowo pomaga on w leczeniu zgagi, a także wrzodów żołądka.

Różnorodność i szerokie zastosowanie olejów tłoczonych na zimno przemawia jedynie na korzyść ich stosowania. W porównaniu do produktów pozyskiwanych na gorąco oleje tłoczone na zimno zachowują wszelkie korzystne dla działania organizmu substancje odżywcze. Pełnowartościowe oleje z ostropestu, orzechów włoskich, konopi czy lnu zapobiegają i pomagają w leczeniu wielu schorzeń. Jeżeli zależy Ci na produktach pełnowartościowych, bogatych w witaminy i mikroelementy to zdecydowanie wybierz oleje tłoczone na zimno. Jeśli cenisz zdrowy styl życia, koniecznie zrób w swojej szafce miejsce na nowy olej z rodziny Zielony Olej.

Esencja zdrowej mocy prosto z natury

Zapraszamy na stronę: www.zielonyolej.pl