Rozszerzanie diety jest bardzo ważnym czynnikiem w rozwoju naszych dzieci. Wspieranie diety za pomocą warzyw, lekkiego mięsa i innych pełnowartościowych składników w znacznym stopniu zwiększa gamę przyswajanych witamin i zapoznaje najmłodszych ze smakami, których dotąd nie mogli próbować. W poniższym artykule przedstawiamy propozycje smacznych i zdrowych rozwiązań będących rozbudowaniem diety dla najmniejszych pociech.
Zupka marchewkowa
Składniki:
– marchew
– pół ziemniaka
– pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane warzywa pokrój w grube talarki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj oliwę. Warzywa zblenduj z wywarem, a następnie dodaj kleik ryżowy. Całość ponownie zagotuj.
Zupka jarzynowa z brokułem
Składniki:
– pół marchwi
– pół ziemniaka
– kawałek korzenia małej pietruszki
– kilka różyczek brokułów
– kawałek jabłka
– łyżeczka kleiku ryżowego
– pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane warzywa oraz jabłko pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj pokrojone brokuły i gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj oliwę. Warzywa i jabłko zmiksuj z wywarem. Na koniec dodaj kleik ryżowy. Całość ponownie zagotuj.
Rosół z kaszą kukurydzianą
Składniki:
– marchew
– 1/3 korzenia pietruszki lub kawałek selera
– kawałek białej części pora
– 30 g mięsa z udka kurczaka
– czubata łyżka kaszki kukurydzianej
– 2 łyżeczki kaszy manny
– łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1-1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane warzywa pokrój na kawałki, wrzuć do wrzątku razem z mięsem i kaszką kukurydzianą. Całość gotuj ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę mannę. Ugotowane warzywa z kaszą i mięsem zmiksuj. Do rosołu wlej oliwę.
Zupka dyniowa z batatem
Składniki:
– marchewkowa
– kawałek dyni
– batat
– pół łyżeczki oliwy z oliwek,
– woda
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa gotujemy w wodzie (tak, by woda zakrywała warzywa) do miękkości. Na koniec dodajemy oliwę i całość blendujemy. Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dolewamy przegotowanej wody.
Krem z kalafiora, cukinii i brokułów
Składniki:
– kalafior, brokuły i cukinia w dowolnych proporcjach
– 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego
– pół łyżeczki kaszy manny
– 2 łyżeczki soku jabłkowego
– łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 20 minut. Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odlej wodę, dodaj kleik, sok i olej. Całość zmiksuj i ponownie zagotuj.
Przedstawione powyżej przykłady na pewno stanowić będą idealne poszerzenie diety u najmłodszych i w łagodny sposób wprowadzą ich w odkrywanie nowych smaków. Wiadomym jest, że nie wszystkie propozycje podpasują wszystkim bombelkom, jednak mamy nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.
zobacz również:
Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy |
5 pomysłów na kremowe, rozgrzewające zupy idealne na jesienną słotę |
Jesienne zupy – 10 świetnych przepisów! |