Polędwiczka z kozim serem i suszonymi pomidorami
składniki:
1 polędwica wieprzowa około 40 dag
1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka posiekanego tymianku i rozmarynu
masło klarowane
pieprz, sól
nadzienie: 10 dag koziego sera, 6 suszonych pomidorów, 6 zielonych oliwek, łyżka posiekanego tymianku, natka pietruszki posiekana
wykonanie:
Wymieszać wino z sokiem pomarańczowym, oliwą z oliwek, tymiankiem i rozmarynem, dodać odrobinę soli i pieprzu.
Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i schować do lodówki na 2-3 godziny, lub całą noc.
Zamarynowane mięso pokroić na kawałki, w każdym zrobić otwór.
Kozi ser wymieszać z posiekanymi pomidorami i oliwkami oraz tymiankiem i natką, nadziewać mięso farszem, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, każdy kawałek owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).
Tak przygotowane pakieciki z mięsem układać na blasze i piec około 20 minut w 200 stopniach C.