Składniki:
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 12 dobrej jakości kiełbasek wieprzowych
– 150 g marmolady, podgrzanej
– 110 ml cydru jabłkowego
– 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki
– 3 gruszki, pokrojone w ósemki
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– 1 bulwa czosnku, przekrojona na pół
– kiszone ogórki i gałązki koperku do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i posmarować dużą blachę do pieczenia. Na przygotowaną blachę wrzucić kiełbaski, marmoladę, cydr, cebulę, gruszkę, musztardę, czosnek, 1 łyżeczkę płatków soli i szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Rozłożyć na blasze i piec, podlewając 3 razy sosami z pieczenia, przez 20-25 min.